點解個個人都話要入行IT?

858 回覆
1290 Like 302 Dislike
咁要睇你想建立咩形象啦 永遠付出多既都會有收獲既 例如前同事搵人轉工會第一時間諗到你 接freelance 接到唔想接

好多人IT出身都撚唔掂Coding同Logic。
執撚完個bug又會出另一個bug。
Ching 一定好高人工
利申fg 50k dup 石仔
PM可以BI升,唔一定Tech底上
好多都唔會理Tech Team 死活啦。只係純粹一個奴隸監工咁,完全做唔同滿通同協調既作用。

一個稱職既PM真係識得同人bargain 邊啲位可以有啲 work around既方法,或者唔cost-effective 既task識得Reject。

真心覺得做得PM 應該係要有Solid exp 既Tech底,而唔係BA 鳩升啲蛋散上去。
所以唔係入咗大廠就輕鬆
大廠本身名氣高,啲單自動嚟,quota要求自然高,
衰啲講,如果無quota要求,揾個弱智sales都賣到。

細廠quota要求低,但件貨垃圾,都唔易賣,真正嘅“sell屎”

所以topic sales都好勁,有佢自己一套嘅辦法。
見襯都好撚有米,瘋狂睇樓啲fd,不過佢哋凌晨都覆緊email,24/7聽客電話。
呢樣真係個個都係咁做嫁啦
壇野做完就唔係自己嫁啦
下一手自己加油了
請左就有人帶開會跟住學點吹嫁喇
真,d勁PM真心respect
現家公司請著個廢人,屌炒撚個佢,我做埋佢果個好過啦
IT係要meet到你既business needs。無錯,如果出面買到system,買係好過自己寫
自學完自己創業都得,點解一定要打it工
根本個pm唔識tech可以轉工
佢加油再請過人
咁好揾你自己搵辦法接左佢lor
巴打都幾有心做!買少見少
我以為都遇個呢類人,結果衰到要入馬會做PM,日日比啲坐房屌,佢又屌下面啲人,屌到走撚晒
廢柴PM
你創業開茶餐廳贏面都大既
手搖鋪都ok
我第一次用果款按鍵精靈好似叫keykey, 之後d按鍵精靈你方便左好多

但複雜少少既mmorpg就唔識搞, 因為太多random野, 好似天堂1, uo, EverQuest果d咁, 唔識點先可以做到自動練功

仲有果陣石器d人整既「抓封包」外掛, 可以偷換數據 洗錢 洗item, 到到而家都覺得好撚勁

巴打識唔識呢d?
岩岩入行個兩年主要都係做window 樣本分析, 取證之類。係做pc online game

上年年尾開始調左去手遊,主要係做引擎保護
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞