點解個個人都話要入行IT?

858 回覆
1290 Like 302 Dislike
到而家都係最鐘意寫script/外掛
佢成個論述只係不斷咁樣去無視coding以外嘅workload
將件事嘅成功歸功於自己,眼中冇其他人
已經勁過星之子
唔使吹到咁大既, 講外國唔使啦, 香港果d 老細好仆街, 你識寫晒成個system 比黎, 正, 寫完佢一鳩自己註冊賣比人,收人錢, 然後出3萬比個director 你唔該你support 佢地
自自然會知學返Power BI係最好
你up乜9
又唔識諗吓你鑊咗/Delay邊個幫你頂
你要轉行 但冇相關學位點算?
咁未俾幾皮野讀Bootcamps囉

明眼人一睇就知有班打手係咁話轉行做IT好景啦
咁真係好多香港人眼中,IT只有Coding同support,因為其他野佢地生活到工作上都見唔到(果D野比得你見到九成都係炒粉炒到收唔到科果時)

永遠以為D野插埋就用得,用緊的野除左「燒左」就永遠唔會失靈
三大science grad
係歐資上市公司做左三年BA,年薪40萬
黎緊會去三大再讀MSC data science

你覺得我條path之後應該點行?thx
我都想知, 做左10幾年應該sa , 如中型公司應該40k
你已經合格/稱職做PM啦(可能你做緊)

短短幾行字已經解釋曬過作

樓主係到發洩完
同我死返埋位DEBUG啦
但做香港bank code 狗呢10年好多都好可悲,早前HSBC 同boc 裁員,都係先烹煮code 狗先!
樓主點睇ogcio ap2
仲未計vendor side consultant/pm 要專果個domain既knowledge
可以advice番個客industry best practices
出名既PM可以成個domain都識佢
比個客challenge時可以答到你每一粒數同每一個logic背後既原因係啲咩
做開technical升上黎有幾多真心熟成個business flow同 user/對家management 既pain point係啲咩
仲未計人際關係呢啲soft skill
如果boot camp 有培訓+實習一條龍,
相信會對巿場好大潛力
通才叫做外行?
你係咪對通才嘅定義有啲誤解
Infra 狗定code狗,梗係做code狗喇,人工高過infra狗咁多

不過大家都係狗,打和喇super
咪好似有人見iPhone 炒得起,跟住去炒,有人炒到有人燶
一個好嘅pm係可以俾tech人專心搞tech野
唔洗煩太多user嘅request個,complaints 個啲

不過真心覺得hk no it
Tech個班收入同付出完全唔成正比

吹水個班反而收好多
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞