點解個個人都話要入行IT?

858 回覆
1290 Like 302 Dislike
都on撚99嘅
佢地接納唔代表阿豬阿狗讀個bootcamp就入到
0bg入得去嗰班
你估下係咪只係讀個bootcamp就入到去
定其實人地個底打得好過所謂做IT嗰班?
算把啦 香港打工都係睇錢架啦 個個終極目標都係搵錢走
港資人工跑輸大市咁多 點創科都唔會有人做架啦
一係投共做中資搵大錢 一係安安穩穩做外資
咁應該係你未遇到過勁嘅pm...或者你間公司吸引唔到好嘅pm
其實讀個bootcap點解唔寧願正正式式讀個degree....
有個degree就係degree, 好過慳d錢但幾皮bootcamp又浪費埋
講到尾就係唔識得尊重人哋
但係又要其他人無限尊重敬重佢哋自己
仲有咩無成品要自己寫code?
做IT SUPPORT咪得
去reddit r/ExperiencedDevs 睇
到senior位嘅dev已經唔係講coding skills...
你個list啲嘢大部份都唔係難理解 除咗NP Complete同graph嗰啲 但只要用多啲時間對耐啲就會明 所以唔好講到你哋學嘅嘢好難 普通人學唔到
同埋啲片超低清你真係睇哂? 定係求其search個咁長嘅playlist嚇人
邊有諗得咁深
好簡單㗎啫
以前啲人唔知IT 可以搵得多成日笑9 啲IT狗
依家知咪個個諗住做
人哋話轉行但都要自學wo
都要考cert架wo
乜都唔識就轉就話姐
你究竟知唔知自己講緊乜撚野啊弱智仔?
想問下bootcap個認受性大啲定 highdeep
Hk no it
你講既工種正正係香港最多既it工種
Ibank 政府做app既基本上都係靠vendor
唔識it tech既大把搵5皮以上
相反越tech既人永遠做vendor SI
人工仲少過你所講識得少少既人
所以香港做到好tech既一係上晒神台一係仲俾人壓榨緊
講得冇錯

利申:IT行業business人
我幾時唔識霍金?
唔撚夠拗要起底?
好撚驚tim
IVE HD SE
屌你知唔知咩叫凝聚力,姐係你會依靠佢,會睇佢頭,會聽佢order咁解。呢類人同常有兩種,一係就好權威,一係就好和藹可親,亦都好肯承擔一切後果,佢tech唔一定要勁,但起碼要明要理解,會肯幫tech team去fight 一d唔合理既要求,tech team炒粉佢會第一個出黎承擔責任(明明佢冇份落手做)

呢d先係凝聚力 通常有呢份凝聚力既人都係外向既人多,同埋個磁場係有d唔同。齊晒上面講既野會係一個好pm( 咁當然好多人呃飯食,因為呢個凝聚力係見二果陣係唔會咁易肯定到)

你肯定就冇凝聚力,通常自己一個拍埋一二邊做野,都唔太鐘意同人交流同social,所以你唔明係咩黎,有既話唔會咁講野
Code 狗在自 High, 大叫二姑二姑 💦💦💦
一定成堆打手,有乜可能會幫班bootcamp人講說話
你話真係得,咪照直講
但個個都係扮話 我都係點點點就轉左行,依家乜乜乜都幾多k
從來未聽過佢地點具體形容到佢地能力
我幾兩日收左個bootcamp cv...睇到...明既搵食...
但真係覺得d bootcamp都幾9過份
嗰個好似女人黎
好快俾人雞左
我準備讀好驚讀完冇認受性
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞