點解個個人都話要入行IT?

858 回覆
1290 Like 302 Dislike
你計普遍唔普遍冇乜意思
IT依行不嬲一係好屈 一係好霉
一係個人好chur 為咗高啲人工一個頂兩個都好開心
一係個人好hea 寧願收少啲hea hea下
你好少會搵到啲中中間間 真係認真去諗 "我做唔做埋ba嗰份好呢?"
你係出錢果個咪決定到囉
係唔掂既市場會淘汰
寫UR test plan test case 唔覺得有問題。。
UAT話明user accentance 咁緊係user做

又或者咁講 比10萬一個月你既話 你做唔做到?
你緊係做到啦
好多時SA都兼任埋你講果堆野
又未去到咁誇張既 不過自己做到既都會做咁解
唔咁做 點升職
睇左講多個留言,呢個最正常最有point😂
係呀
但第一而家好多公司都會撈埋一個Post算 即係Product其實都要做埋ProjectMan嘅工作
第二係依個Po入面討論講「PM」已經有齊你上面講嗰兩樣工作
下佢哋唔係講緊project man咩

product mgr in-house post
project mgr client facing role喎
師兄遇到既老細都幾好,同埋好多tech底出身既都有後者既問題
其他地方唔知 我只係知香港IT就好極端嘅
冇得成個行業黎睇
一部份(絕對唔少)好屈嘅公司養住一堆好屈嘅人
另外其他普普通通嘅咪請返堆普普通通嘅人囉
你人工要高過某個數 就要入嗰堆好屈嘅公司
你就預咗要做全能人
下下講r&r 得嘅 人工低啲囉
Product owner做左邊
which represents the client

一個人with many speciality 永遠係最搶手

可能你唔明
連燈勁多全能dev
其實佢地可以出埋黎開公司一條友打曬賺曬
可能間間公司/唔同Industry唔同 我未見過Project Manager要識Tech去寫Product Requirement 最多有個Role係Technical Sales/Pre-Sales都有可能
我見上面有講要識寫Requirement
而家手下有幾多個headcount?手揸幾多budget?
聽落應該都唔高級,眼光窄,上唔到位嘅,講啲嘢好多我都唔認同。

利申:都係做左1x年,寫code出身,手下40head count, 渣近兩千萬budget.
同埋你睇我Quote上面有人貼嗰張圖係寫Product Manager
所以根本好多人撈埋咗
PM人工唔一定高過好senior嘅engineer
做乜唔覆呢個?

有好多嘢都做到
做完蝕錢呀嘛
好senior 嘅engineer 就唔叫dup石仔
識寫requirement 應該係presales
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞