點解個個人都話要入行IT?

858 回覆
1290 Like 302 Dislike
啱呀IT狗,記得準時返工俾PM 捽你交貨喇
打code 打到幾多歲?
笑撚死 你自己碌返上去咪搵到
成串留言都係講緊通才同專才
人哋話「管理同經營技巧緊要過行業知識」
你就一句埋嚟話係外行
人哋明明係suppose講一個又熟行又識經營嘅人 唔知點撚解變咗係外行?你有病就睇醫生 唔好上嚟獻醜啦傻尻
唔好咁離地啦 香港洗鬼algo咩 做到一線美資ibank都唔洗識啦
利伸 做緊
基本啦
人哋又邊撚句有話係外行啊

你老味好聲氣講唔得 係要咁撚串
搏比人屌我咪奉陪
點解外國連big tech工可以接受0 bg自學it轉行人地仲好接納
但香港it人最鍾意屌到呢種人好似地底泥咁

香港d it 工要求仲高過外國?
係你呢D人做到D project 爛鬼曬

不過我支持你做爛d中資Project
gatekeeping
講咁多姐係你練左咁多年coding打左咁多programme到頭來都係比唔上一個𢭃5 60k既吹水佬?
香港行業嘅山頭文化係咁
你望下班醫生就知
李家超指香港:「無創科、無未來」
https://lih.kg/2985456
好嘅PM 唔會淨係追進度交貨俾老闆
而係會同development team 溝通可行性
預時間做buffer
manage 個客嘅expectation
唔係yes man 同傳聲筒
利申畢業後到而家做左幾年IT 有讀過PMP
PM 都係門學問黎 要專業做得好唔易
接觸過唔少PM 好嘅PM一隻手數得晒
老屎忽心態 永遠都唔識欣賞其他人既skill set 覺得自己高人一等
好似樓主咁連da都拎埋出黎講 其實佢自己咪又係一知半解...
你都要過到 big tech interview 先得架

香港就連機會都唔會比,第一句就問,你識唔識,其實我都唔係幾識。最好你乜都識,我早d 收工。
言下之意係咪要入行 一定要有讀過下it,有張證書先做到it人?
利申 今年讀it轉行
好簡唔簡 ,簡It ,做到40歲就無出路,40後,普遍愈做愈低人工,呢個現象係香港常見
屌你老母臭閪
個po講緊轉行呀
有前設架
乜撚通才轉行,就唔撚係外行呀?
你自己連你屌緊乜都唔知又學人講
你係咪咁撚弱智呀?
咁你咁講其實得寫code果班先可以實際產出,pm/Ba/sales甚至係ceo/老闆係project做唔掂既時候其實都幫唔到手,都係真係冇技術可言,但人地人工唔差,呢d位亦不停請人,咁姐係其實有需求。

咁你要拎最頂尖黎比,寫code寫到最頂尖果個人工天花板一定高過pm/Ba呢d。但普遍黎講其實差唔多,壓力就睇你點睇,佢地要食人既壓力,你就食自己個腦既壓力
點撚解唔可以屌柒你呀?
你好撚威咩?

睇吓你啲po,咪又係草包一個
霍金都唔撚識
扮乜鳩勁
多謝點醒

我冇諗過轉行

純粹覺得好玩所以學Python
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞