點解個個人都話要入行IT?

858 回覆
1290 Like 302 Dislike
起碼你寫 cv 話 manage a team of 10 people.
無返咁多人,你好難升。
樓主發現自己喺it行業慢慢比人淘汰
所以先叫人唔好做it同佢爭
其實sde做development 嘅唔叫IT,叫CS工,唔知點解香港全部都叫IT
IT admin,support 真係讀cert 讀Bootcamp 無相關educational bg都可以做
讀個Bootcamp或者唔係cs出身做sde嗰啲都見過有,但多數都係math, ee, finance major出身再加上leetcode 勁,ug讀psycho 讀啲差好遠嘅都有,但通常讀左個cs master/post-bachelor 先有interview 機會
HR 打返去比舊老細就乜都知啦。
香港咁細,唔係諗住下一個老闆收唔到風呀嘛

5人Team做到嘅嘢要10個人嘅Team去做?好難加人工wor…
香港人就係
多隻香爐多隻鬼
如果我係你,講緊HD,我會揀工程civil,maybe好辛苦
IT...你去到幾歲都一路怯住
咩職業都受用
但我對it既興趣大過工程好多
工程我可以話係0興 完全冇諗過會做
冇IT低的PM好大鑊
明佢片入面既野係普通人肯花時間就得
但遇到其他新問題 要用返佢教過既techniques
再加埋你自己既分析能力 去解決個新問題就難
條playlist係我professor 推薦
佢教我地algorithm 係同個playlist差唔多
話唔上佢堂可以直接睇個playlist
因為佢以前讀postdoc就係跟片入面條友Tim一齊做野 佢覺得教得幾好就推薦
但老實講 覺得係香港砌web就滿足既真係唔洗學algorithm

要學上去既話 依個playlist 講既野真係走甩
唔係求其搵黎嚇人

依家仲好興講要了解下ai
唔學好algorithms 我諗連基本既ai search techniques 都唔會學得好
其實因為it近期搵到食先有咁多bootcamp
咁其實it究竟有幾搵錢
利申:行外人
algo有幾難啊
同埋香港撚洗咁多algo咩
間間都將it外判
in house宜家淨係要人管vendor
又vendor就賺到笑
年中一車車code9入去做
vendor嘅pm就淨係要識指鳩人個鼻做
跟住forward下email又一day
有啲似香港人成日笑尻人地d文法英文咁
好多外行人真係以為做it
就要mit咁嘅level
咪玩啦呢個世界都係82咁分
8成嘅人做common野
得2成嘅人做d 特別野
砌web又唔洗學太多依啲既
反而熟frameworks 重要啲
唔係常態嚟架咩
大家係老細嘅話都想日日聽d吹水佬鳩up
好過聽d code9日日講埋d火星文
香港 no IT
PM廢起上黎同寄生蟲無分別
勁既話 係有用嘅
可能樓主未遇到勁既PM
我明樓主講咩,好多姐姐係office 話自己係 excel expert, 點知最簡單vlookup 都唔識。有D 柒頭錄下macro 同人講自己會寫vba.
見過隔離team有個妹妹轉行嚟話要做programmer
話聽前同事講IT好 走去報Bootcamp
俾個Bootcamp 唔知sales定老師係咁氹佢話佢掂
一路讀上去實做到好嘅programmer 搵多啲錢

實際:乜柒都打唔到出嚟,然後成日呻啲team lead恰佢 話對佢要求高 話自己好低人工轉行過嚟 點解大家要咁對佢

雖然佢都On9,但水佢嗰位bootcamp sales定老師
it係好易賺錢
十鳩幾年前讀cs果班
public exam係收緊幾分大家心照
擺鳩到明水泡
果班書又讀唔撚掂
把口又唔夠d吹水佬嚟
所以咪好似樓主咁on99
再者it咁多油水
下下半日嘅task
報3-4個story point 咁拖長嚟做
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞