點解個個人都話要入行IT?

858 回覆
1290 Like 302 Dislike
識好多原本做開會計,金融,個個都話想自學IT,or轉行IT,係咪有個錯覺因為網上好多免費資源,所以覺得可以工餘時間自學,然後就可以學到一招半式IT,coding,然後就可以順利搵到IT工?

我話俾你聽,冇可能

當IT工種係一個spectrum,
Non-technical<—- Business Tech ——> Strong Technical

你極其量只係能夠做到中間既工種,即係明少少technical嘢,然後同business人去解析,做中間既橋樑only。最常見既工種就係所謂Business Analyst, reporting analyst,technical consultant, data analyst。講得通俗一點,就係「功能傳話員-用人聽得明既話去解釋技術上既嘢」。但真係落手落腳去逗system,開發寫code,分析深層次問題,果D門檻就好高了。

你會發覺你識果少少coding係完全達唔到行業要求,troubleshoot 後台system/network問題完全唔知發生咩事。其實你同一般business人冇咩分別,都係用家而已,說不上係什麼IT人。

你做以上既職業唔係唔好,好人好姐應該3-4萬冇問題。但當你做咗幾年,問題來了,你想做專業D既位,做唔到,因為你唔夠專同冇經驗,你想做全business既位,你又冇相關商業知識。你想向上遊,咁點算?於是你就會向住我最鄙視既所謂project management既方向發展,可能會有5-6萬,再向上就好難了。

project management係做咩?就係日日開會追趕你工作進度既人。呢D人基本上就係日日驗收你工作進度,然後報俾老細既人。呢D人唔會去理解你解析既技術困難或問題,只係會識追你交功課,因為交唔到功課就係佢既錯。呢D PM係對公司完全冇貢獻,冇自己既產出,只係一味既索求,然後以為自己好D叻manage緊人,係我眼中係公司既寄生蟲。

講咗咁耐,咁你今日話想轉行入IT學寫code做咩鬼?跟本就冇鬼用。況且IT範籌好闊,寫code係做到部份工種only,有其他範籌例如要識network infra,server admin,devOps,Software QA,engineer,果D都未必需要coding,反而需要好專業既系統了解,軟件開發智識,要考cert先搵到既工,同埋係辛苦24/7,識既嘢要多,技術知識要年年更新。你真正了解IT既複雜程度,就唔會想做IT了。

唔好再話join bootcamp/udemy學寫code想入IT啦唔該。安份守己做你既PM或business人啦唔該。IT並唔係你想像中咁易做,見到個個想話學code轉IT就眼火爆。

利申:做咗1x年IT行業既人

歡迎辯論
Business side做IT solution一般都好夠用
講到尾識人好過識字, 做到10零年都係食經驗, 技術野知小小就ok. 其實it 最尾都係PM 呢條路
咪又係吹水工
project management係做咩?就係日日開會追趕你工作進度既人。呢D人基本上就係日日驗收你工作進度,然後報俾老細既人。呢D人唔會去理解你解析既技術困難或問題,只係會識追你交功課,因為交唔到功課就係佢既錯。呢D PM係對公司完全冇貢獻,冇自己既產出,只係一味既索求,然後以為自己好D叻manage緊人,係我眼中係公司既寄生蟲。

呢段我唔認同, 響大公司, 企業眼中, 寫code 都係工具, 搵vendor 攪都得, 唔好有鑊氣, pm 值錢就係要孭飛。
你從fresh grad開始做就係,你做咗357年其他野後叫你轉IT就唔係咁易轉到行了。
吹完人地信唔信已經係功力問題
吹完落去做 一對就知你咩料

夠料做得出Solution已經上到director grade
有料到既PM同冇料到既PM係好大分別

層經共事過D Pm日日淨係識forward email咩都唔識答,日日催你交功課,夠鐘6點走人然後我地做到零晨。
一睇樓主就知佢淨係做揼code,又上唔到management level

係佢世界得business同code友就夠
Project做唔掂 PM可以點幫手?去到最後咪又係周圍卸博,搵外援,係我眼中冇技術可言
香港IT咪又係用家
有幾多人份工真係會開發到新野出黎
咁咩style PM都有,一樣米養百樣人
讀完個Programming Bootcamp 就可以入行
樓主應該係講緊果d 唔識IT 既垃圾PM
個客想做咩, 就咩都接曬黎做
之後就拋曬d requirement 出黎, 叫d IT狗死掂佢
跟住再日日開會 chur 9 d IT狗
d 野唔on schedule 就賴曬班IT 狗就得
最難頂係佢講到自己好有料咁
老屎忽到呢
做唔掂係點唔掂發
衰左咩先
有d PM 係打code做上去。點起場, 點同對家 起 interface 都比到意見 或者 話埋比你知可以邊到reference。

有 d PM 就剩係識問你幾時做完 個 system flow 都唔識玩
認同, 所以樓主都係偏向coding 多
凝聚力點來?係你對做事既認真同對細節既要求,仲有強勁既執行力。

可能我遇到既pm好多好垃圾
咁當然成個flow 真係要識, 起碼唔會比人玩啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞