點解個個人都話要入行IT?

858 回覆
1290 Like 302 Dislike
deploy 完就搵post sales engineer 搞啦
ba價值好撚低
因為佢大把錢 可以請五個全能嘅人
你有冇諗過係user/client跳大掣/唔認數?

落手之前係要client sign-off requirement㗎wor
你做到中途都要有update俾人睇
點會做完先話係第2件事?

次次in 都會問如果趕唔到deadline
又或者個人賴皮點搞
驚死人入行爭飯食,
明明講到IT人工高工時短方便搵副業移民易
我法國依家好多細公司都係tech直接同客傾 已經唔再需要BA
咁樓上又點解話呢個全能既人係developer?
入面個個十項全能 點同呢
有d P/AP以為PM 同客吹水、指人做野、問status、追deadline、send 幾隻email 就一日,好鍾意問點先升到PM,我都會反問佢地

你兩文三語讀、寫、聽係咪好好?
你EQ好好?
識唔識 presentation?
識唔識遊走係client side 既office politics 中間又保到自己公司利益?
有無信心孭一個7位數budget 既project 對住MNC client d CEO CFO GM對答如流?

好多P/AP/SA唔係hard skill 問題,佢地寫code 一定比依家既我好好多,最大問題係soft skill 零分,internal 同其他同事溝通接觸都有鑊氣,點叫你去對客呀。其次係中英文差,不過呢個又係另一個好大既topic
第一日出來做野咩
不嬲落手落腳做嗰個大哂架啦
咁dev最大咪自稱dev
你pm ba甚至你上面個director罷工都頂得住
developer罷工你乜貨都唔洗交
你做以上既職業唔係唔好,好人好姐應該3-4萬冇問題。但當你做咗幾年,問題來了,你想做專業D既位,做唔到

有3 4萬仲唔狗衝?
落手落腳做嗰個大晒
好難用IF佢哋唔Show up=唔使負責依類簡單邏輯去解決公司內部問題
當然你話Startup得十零廿個人就無問題
到公司Size有咁上下大小 根本無可能無人做依個中間人角色
只能夠講 唔一定要佢先做得/做到 但搵BA做個性價比最高
大佬Code佬人工高幾多 點會浪費時間去做ppt
呢個有啲on9
雖然正常勁嘅dev head係可以做到pm做嘅嘢
可以同user傾到requirement
出到嚟啲deliverables 符合business
Plan晒resources timeline 又剩
仲可以present到比board 同ceo聽

但淨番幾多時間寫曲仲要review 番啲𡃁嘅曲
仲要自己揼埋份doc
仲要自己set server 搞好啲pipeline 做cicd devops 同security?
會唔會晒左啲resources
不如請啲admin, pm & ba 搞掂晒
同埋大公司應該要有segregation
正路唔會比你可以一腳踢,人地廢你都只可以等
「project management...可能會有5-6萬,再向上就好難了」

想請教下「Strong Technical」嗰啲工種又係咩pay?
你班IT狗講到個門檻有幾專有幾咁不可逾越
真係好撚好笑
講到尾都係山頭主義驚人地半途出家都做得好過自己
真係有料有天份 驚咩人地轉行學你d野
同埋屌PM真係典型閂埋門揼code既傻閪IT狗既習慣
比人催多兩催交唔到貨又唔識同人溝通就仇視PM
以為個世界就係code狗同frontline business
有次係出面坐聽到code狗同PM鬧交
隻毒撚code狗口齒不清 講野1999 詞不達意
對面聽唔明就淨係識好嬲好嬲發脾氣想鬧人咁
係咪你黎
只可以話IT依行一係好勁搵好撚多 一係好霉
普通公司咪會慳resource
dev請幾個 ba請幾個
家下香港勁嗰堆ibank fund crypto
都係請全能人乜都做

PM 係管住呢班人嘅進度、$$、買HWSW、resource allocation、人事(邊條team short of hands)、vendor management(包埋傾contract 同埋寫business case 俾腦細睇點解要用external resource )

已經唔止係code 個方面,係一個all around角色
你下下用code 去評論PM就緊係一文不值啦
個客發覺係兩回事嘅時候
PM/BA要做嘅嘢係要minimize個分歧
如果齋搵dev去係了解完就齋跟個客走
喺公司角度一定係前者cost低
當然你話個dev齊埋softskills就另計 但如果真係咁全能又肯唔肯齋收dev份人工先 如果唔得可能重貴過BA+dev加埋咪重無謂
遇過 user 阿頭畀 requirements,但佢唔係用果個,於是造出嚟被 end user 屌死

咁係咪直接問 end user 就得呢?好多 user requirements 其實真係user 自己的 requirements,只因應佢自己 work flow 先存在,唔係 business requirements 嚟,照住造就會搞到個 app 古古怪怪,一堆唔知為乜嘅功能,end user turnover 又高,之冇人答到你為乜要

所以 BA 唔係 bridge between user and dev 就夠,仲要識 分真 requirements

另一方面,dev 有啲野可能唔係為 functional requirements 而造,可能為 performance,為 scalability,為compatibility,甚至為執前人啲蘇州屎,依啲又唔可以樣樣同 user 講,所以 BA 要識分邊啲講得唔講得

依個世界冇話冇邊個 post 會死,唔係話一定要靠 BA,但每個人時間有限,你 tech 好 deep 自然唔夠時間去 wide(服侍user 啲真假 requirements),咁咪要靠啲wide 人即 BA 去做囉
曲狗 五年經 下個月加到6萬中
香港好多公司唔需要strong technical 工種
所以dev幾勁都好最後都係上pm
上到頂咪tech lead/ architect 之類
個pay好睇你公司
根本ba 根本就係兩頭唔到岸 value好低
講真加佢份人工請個presentable的tech仲好
人地公司係ibank有錢, 百萬年薪,server 落patch, backup restore都鐘意自己做丫
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞