點解個個人都話要入行IT?

858 回覆
1290 Like 302 Dislike
其實BA 都分好多種
有project BA, 有 report BA, 有 pre sales
仲有堆BAU BA
諗清楚自己想做邊瓣先好入行
理解力要包埋logic
最好就係你同客傾果陣佢講10樣野你可以filter走幾個
淨低幾個feature你執好佢比technical team睇睇可以再掃走幾個
然而又可以同客傾掂個舒服嘅期
咁未叫做到最好
因為佢地只想到佢自己
sa要落場整好同揀好個tech框架比班細嘅做
而BA負責整理好User require list比sa更加完善咁選擇tools
馬會聽講係好差
多山頭
做野守舊一半時間做paperwork多OT但無效率
仲有好似個stack好舊,人工還可以
王者榮耀都要學下unity c++啦
香港it 就換下水換下墨
唉 其實一開始傾project果陣以我經驗就係大部分可以用workflow解決無謂要求+用product thinking解決大部分new request嘅問題
唔明白點解好多行外人唔了解呢行但咁想入行,其實行內亦都有大把年齡 40+ 50+ 既 P仔,就算係大公司,都係搵IT開刀先,例如hsbc, 國泰..

事實無論係bootcamp 或者 degree,其實你去到某個位置 / 年齡你就好易被replace。因為香港既Tech 實在太單一。講黎講去,都係IT Solution ,嚴格啲講係都係 marketing solution,即係Web / Apps,舊啲既Vender公司都係php, .net,新啲既startup , 都係client / backend side 都係用JS framework野。講Infra,而家又有Cloud又崇尚DevOps,infra 愈黎愈易比人壓價。

做in-house,就鬥講年資,你新入行,上面有班老屎忽頂住,佢地都唔想比人replace,所以你可以接觸到既野有限,而且你in house 果套既solution ,例如係POS,唔會點改動,頂多都係做 enhancement / Maint ,學到幾多野?做完出去可唔可以apply 你既skill set 係其他公司,又未必得。
你個世界得一種programmer?
香港地啲PM都難做
好多時公司最惡就係班sales
班sales吹到天花龍鳳乜都拍心口同個客講得得得果陣
你應該慶幸隔住左個pm幫你檔箭
公道講句
你收100k dup石仔
你同公司個pm一定唔止100k
所以BA比較容易上PM唔係冇原因
大部分時間都係解決「人」方面嘅問題
P仔、SA、PM、客、(老闆)
所以做得好嘅BA會知道點傾對方係會舒服

利申 做過P仔但都試過直接對客,發現其實唔係你跟住個要求交貨、個客就一定會收貨。
反而一d口術好嘅人可以令客係個app唔完善嘅情況下比你交左phase 1先比埋錢。所以 有能力嘅PM同BA 真係會得人鍾意
考60分但有錢收(老闆比讚)
考100分有錢收(老闆覺得應分)

呢個未上面各位最大分歧
你講既嘢我大部份都認同 不過我覺得唔好睇小人身邊有唔少朋友本身都喺bba 都成功轉到做technical人

利申: cs grad
純粹唔想又coding 又對客
依家大把engineer溝通能力都唔差
幾個engineer做一個pj唔洗pm都得
如果pm肯幫你檔一檔user就好
所以我interview基本上一定會講我點樣係成個project(包含埋marketing)度幫到手

事實上同你講嘅一樣,香港好多都係做做下發現冇錢全部變曬做marketing solution圍翻筆數。
同意,不過BA 做返project 個邊會好多, 始終熟system 多d, 而且PM 好易俾人炒
佢地仲未分到pm其實有兩種
以為個個pm都好秋得答應左個客做唔到就屌你d code狗
所以樓主咪屌緊依班無料既pm
係 之前個project做到一半
本身個對接人成日forward d email俾我
之後我未直接覆個user(唔cc條友)
後尾未發現佢個位可有可無
下場就唔講了

所以各位P仔、AP、SA
練好d你地嘅溝通技巧
試下自己覆下d 客
有機會直接搵埋佢上頭report仲好
搵機會掃走班淨係識forward email嘅PM
等佢地以為咁易做?
咁係因為你係香港
歐美5字頭又唔勁既廢老都仲跳到糟
最q憎呢d 19 sales
又要冇tech又要同個客傾tech既野
講完乜都得
跟住原來乜叉都唔係自己公司提供緊既
結果又要自己死出去搵third party搞番
無謂
所以要由中學開始study IT 然後大學又入IT program 先學到正宗IT knowledge
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞