點解個個人都話要入行IT?

858 回覆
1290 Like 302 Dislike
香港8成工都係CRUD架啦
只係香港做it 幫手打電話聯絡下vendor既話又真係唔難既

師兄睇黎有料 不如開個channel 幫下讀bootcamp 既人補返啲不足?
過多幾年樓豬d technical 畀後生仔追上嗰陣就會開始吹奏PM
dup code嗰班廢咁個PM咪勁囉,同踢波一樣,隊波個龍勁代表乜?你全team個個都係engineer自然會屌到個PM飛起
做Coding果班不嬲最低等,點解你咁on9覺得佢地會想做
Between, 就算IT底都一堆無用廢才,更何況無IT底,質素參差
On9請你呢d垃圾曲狗返黎做咪得
一般cs grad 打code既aggressive學野肯捱既有唔錯既升幅3,4年30k應該可以
但比起一般半專業如audit, engine, 銀行,又唔算出色好多,但可能it有機冇咁辛苦,但就keep住學野,改變

如果over左廿中後起步,就非常唔建議了,呢個時候應該係考慮工程/護士之類

至於呢個post講既 bootcamp, 未必有樓主咁絕,但你當係真係咁差都唔會錯
軟件開發智識,要考cert先搵到既工

有幾難,你又唔係做civil, bs
sales better than technical
PM 門檻低 range太大
個個老細都話請PM
以為請到個好嘅就夠打
實際都要有dev team support 先run到

dev team夠料 行agile自己self manage
唔係唔得 但香港應該比較少有?

一個好嘅pm帶住一堆工兵 都會交到貨嘅
所以啲公司肯高薪請一個PM多過請砌隊勁dev

細公司搵一兩皮又PM
大公司搵十幾皮一個PM都有
你安於做個垃圾PM呃飯食
定係學多啲裝備自己
就係自己造化
香港揼code除左要識crud仲要識咩姐
再深既野香港又冇技術做
個個programmer都識準時交貨就唔洗人提啦 啲客煩鳩你或者有bug嗰陣叫打code嗰個直接同個客傾計咩 俾你都唔想啦下話
人工:
Non-technical > Business Tech >>>>>> Strong Technical
真,有d底考張was cloud cert一星期就考到
pm廢 = 公司廢
agger
咁不如叫trader做埋it個份?
我就係你所講的Non-Tech人,現在做緊Tech Risk Head。
入行未必難,但堅持就一定難囉
年中都聽唔少人話入行IT 係咁問人拎哂source 睇左兩星期就放棄。
同時有好多讀過本科既 Developer 頂唔順亦跳番出去,做政府工,轉行,大有人在。

Skillset 黎講個人覺得最重要係problem solving既skills。
Problem solving 決定你既高度,否則入左行都只係做code monkey過幾年比人淘汰。。
In人個條友都未必識啦
廿幾三十歲人問書本
social skills >>>>> technical skills

technical = 死路一條

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞