點解個個人都話要入行IT?

858 回覆
1290 Like 302 Dislike
會, 認同
唔覺PM冇用
純IT人最大問題係同end user溝通有困難 見識過唔少
佢地好鍾意用IT用語同人傾野 但又唔知對方唔識
最後雞同鴨講蹝晒啲時間 冇PM係中間做翻譯員實食得屎
樓主佢用coding skill set去劃線
其他IT related job又睇唔起,有咩好講
其實pm 最值錢除左摔人, 重點係人際網絡。香港d老闆好簡單, 唔係咁理d flow, code 既過程, 要求結果。
咪吹
外國專才先係勁
咁你講所謂難d既野既野
上網學唔到咩
樓主好有心機

親眼見呠camp狗或者所謂自學既人完全唔撚掂

你好彩遇到on9 manager等人用冇test做吹下水就請你,最後多數俾人炒,一係被勸退,晒錢晒時間讀不如正經讀個hd or master轉行

連登就好多白卡廢物會話自己都係乜乜出身點點點,cs grad咪都係廢之類,大家唔好咁認真,你信既記得fg開50k

唔係叫人唔好入行,想改變你人生唔該付出多少少,讀master hd轉
咁樣解讀凝聚力 樓主都係唔啱做management位置
做tech幾啱你
轉行做BA都得既

樓主係咪做左1X年,仲係SA位唔上唔落,日日俾人當狗咁屌,淨係識對住個mon 揼揼揼
反而寫code 一係就冷門d 既野, 識有d師叔50 幾歲, keep 住寫同admin as400, keep 住銀行工, 4-50k
> 當IT工種係一個spectrum,
> Non-technical<—- Business Tech ——> Strong Technical

錯晒, 入門果時可能係,
但要長做長有, 三個面具都要戴得好(Non-technical + Business Tech + Strong Technical)
哩個真,好多AS400都係老屎忽或者35歲up
通才係指Renaissance man 而唔係周身刀冇張利
所以香港it咪廢
樣樣淨係識少少以為自己勁
如真係寫code 有濃厚興趣一係學it 狗咁寫個apps, 博大企收購, 不過大陸果班好興抄, 要小心d
呢下先堅8,90年代產物都仲取代唔到
樓主驚人入行搶佢飯碗
拎ceo出來想講咩先
精管理技巧咪係專才囉 你做咩春
廢有廢既搵食架咋
點樣無可能
一把人咁轉行做緊IT啦
你唔識係你識得人少
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞