點解個個人都話要入行IT?

858 回覆
1290 Like 302 Dislike
但唔代表可以自負到一個點
再去無視其他崗位嘅付出
個個人?
唔睇呢個post真係唔知個個人都話要入IT喎😯
講真就算半tech
人工都可以去到好高

我就本身讀水泡engine科
自學coding 六年經
宜家差唔多1M per year
外國大公司先要成日keep住學新野
人地真係做tech 玩r&d 整product
其實而家好多IT工種都要寫曲
Virtualization令到你要直接搞硬件既機會比以前少咗
Infra好多都係IaC

唔識寫曲愈嚟愈難做
我想講毒撚性格一定做唔到pm
pm要識講野組織力強
係比好多人想像中難,但唔係無可能,外國大把人都唔係讀CS出身。如果有正確方向同識揀書睇,加有天份,夠勤力,不眠不休兩三年時間,絕對學到。

最大好處係上網乜都齊,資源充足。
2022仲以為IT得曲狗
明顯做蚊型公司一坐埋位就打曲果啲
仲話行內人士
pm咁多餘 點解唔叫developer做埋pm?

成篇文宗旨無錯
香港It好難發圍
但樓主咁睇低non-tech人
但又講唔出點解啲公司要高薪請pm
師兄係咁樣講完又有一堆人衝去
識文科仔做緊銀行都特登走去學下
edx youtube udemy... 網上大曬資源用一個星期就學完,但我朋友都無轉行,人地學黎為左知道果樣野係咩黎,第時點樣去同IT人合作又唔會俾人睇低你咩都唔識
00後根本大把code 狗供應
學嘢又快
90後冇競爭力果班好快收皮
睇到d鬧pm無撚用嘅人我諗應該係以下情況:
1. 初出茅廬未知究竟management 係做乜
2. 規模唔大做開one man band
3. 無同team外嘅人work過,唔知communication/negotiation係幾咁花時間
4. 遇著個router PM(嚴格黎講應該叫switch貼切d)
唔protect d細嘅,直接隊佢出黎搞,又唔嘗試了解問題點解決

其實理解PM嘅難處嘅人一係自己有帶人經驗,一係就好有同理心。有時我真係寧願收少10k坐埋一二邊專心揼曲好過日日開會
佢係學完啲term姐同識coding係兩回事
因為IT已經夠人
你啲外行人唔該唔好入行阻住大家搵食
50幾歲4,50k好心唔好出黎獻醜
家下你正正經經學個新tech 幾年已經4,50k
再過多幾年你啲新tech變舊tech
咪一樣請唔到人
局住加人工留/搶你過去main

水鳩人去學舊tech
位就得咁多 你夠唔夠啲做咗三十年嘅人爭呀
連登好多山埃 fg自己睇路啦
睇你出咩人工請人啦
5,60k嘅曲狗自動自覺做完
chur返你轉頭都仲得
1,20k嘅曲狗做一個鐘hea兩個鐘
你個product owner吹得我脹?
一係你叫我manager做囉
不過佢已經忙緊 你等多個星期啦
唔怪得知咁多人嗌做it中年失業
好多友做耐左都唔知出面個市場咩環境
唔同skill叫緊咩價
陣間好似中電班it咁轉新tech stack成個it department 炒左唔好喊
你砌個solution出嚟囉
畫錯左Diagram 買錯左野睇你比唔比人屌
Consultant、Architect真係你講咁易做就唔會咁高人工又要考咁多Cert啦傻鳩
入政府全部都係架啦
淨係ap咁on9咩
啲SE同EO咪一樣
香港市場所謂做it 其實即係打雜or PM
正常公司追求結果 冇PM都唔得
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞