點解個個人都話要入行IT?

858 回覆
1290 Like 302 Dislike
ba 廢架
product mgr 同 project manager 完全唔同喎
咁係你未預過啲好既ba
基本上所有對客問requirement都係佢地做哂
有咩要求 有咩expected output, ui design, acceptance criteria全部自動自覺入哂落jira
做dev一望隻task就知想點 最多唔明再問一問
Product mgr同product owner是咪又唔同
想知樓豬點睇Scrum Master
唔同啦
product mgr
負責某隻product roadmap, feature priority

product owner
玩scrum/agile framework的角色 唔係job role黎
可以係product manager/developer lead 擔任
大把參差的ba

由其是bba it出身 好撚廢
我通常直接bypass佢直搵project mgr
幫唔撚到手
冇乜公司行到scrum
人地文化唔興chur人
得東亞+美國仲咁鐘意chur爆人
咁你sale team真係山頭文化+自卑到歧視teah底
點勁法,多唔多star先
咁咪轉工
洗乜一定要搞internal transfer
魚唔過塘都唔識大
其實好撚sad
唔過塘每年先加得果3-4%
叫佢比個senior title好似乞佢甘
轉一轉就加30-40%
一話有offer就話加錢留你(但都Match唔到新工)
屌,你一早話加,我都唔搵工
我誤打誤撞入左大學computer 讀個時真係好chur好辛苦好後悔無揀其他輕鬆啲既科黎讀 係咁俾人屈機 勉勉強強超低gpa grad 又跟住畢業搵唔到其他工唯有做住programmer先 做下做下做左7年 而家唔洗點dup code 準時收工 月入60k 雖然比起啲勁人都係差啲 但心足了
Fresh grad bba入行it
樓主似係講緊d做左幾年野話想轉行個d
認同
自問承受唔到管人追進度同管一大堆野既壓力
做PM好辛苦要夾係中間要追進度要設budget要諗一堆野
做SA做programmer 就可以淨係管technical side
只能夠講每個人收得佢既人工都有佢既原因

利申: 唔想做PM既SA
咁高人工一定等人用
你的工資不是你能夠做什麼
而係巿場上對此工種的供應和需求
如果可以將bootcamp同需求連繫上
將會係一早大生意
多左咁多正評
有冇做過project架
通常就有兩種做法
1. Business 同事要落手做testing
佢條team assign咗佢就要做
2. Delegate俾project team做
一係BA 一係testing team 睇project 大細
如果係要做maintain,識copy& paste 夠啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞