Router路由器 集中討論區(46) 為已為人 中共牌子勿選購

1001 回覆
19 Like 4 Dislike
兩個tuf ax3000?
RBK353

RBK53S

RKB752
凶宅應仲做緊999
完成論文讀完書喇
用緊rax 50,隔幾日就出現已中斷連線
MX8400
恭喜台巴
終於自由喇返黎呢個post
好似冇出wifi 6嘅產品啦
想問下用asus既ac系列可以可以aimesh佢ax系列既機
有support aimesh 就可以
唔知有冇用緊pccw既朋友,本身用緊ac68u,最近換咗MR7350,但接收表現同穿牆能力都好似差咗,我又唔知係router setting問題定係點...
1. 間屋好細,router放成間屋中間櫃頂
2. 用緊p記佢部huawei fiber modem出黎,但佢有自己wifi,我non admin只可以將佢set做每日03:59開wifi 0400熄,無得轉bridge mode (唔知關唔關事,因為以前用asus又無問題)
3. 而家個問題係個wifi大約係夜晚開始會用用下突然斷線幾分鐘 (iphone+ipad+tv都會斷),隔一陣又無事,但打打下機/睇睇下片斷好煩
4. 斷線問題通常係夜晚先會出現,但都係果句之前用asus又無事,好奇怪...
5. 廁所痾緊屎而家好易connect唔到wifi (iphone自己斷wifi)

我用linksys個app入去睇又唔似有咩特別setting...有冇ching幫到我點樣check自已個wifi network
咁我個case其實換左個ac68u轉個好啲既ax機 再將ac86u做子機都ok喎
用緊RT-2600AC, 快三年,非常好,但S牌冇再出AX Router,唔介意AC router可以,市面上家用router,講UI講功能講穩定,可以話冇乜對手

唔使flash 第三方 firmware都可以安裝entware-ng, 或者chroot Ubuntu Linux
唔洗問一定MX8400
一代神機
建議MX8400行無線MESH 定AX86U 單隻 ?
460呎
請問AX3000同TUF GAMING AX3000有咩分別?
MR7350 得兩天線,範圍比AC68u 細係正常,MR7350 唔夠係可以加多隻做mesh
夜晚斷就試下熄左auto update 試下
其實係
你想wifi 全屋接收好啲咪MX8400, 單隻效能高咪AX86u
咁我直接上隻ax86u接ac86u算 唔洗晒左個ac86u
原來係咁唔該晒,放工返去試吓先
可以,不過ax 連ac 行mesh 會有機會斷一斷
真係好抵屌
2隻TUF-AX3000 用Lan駁埋行AiMesh $2000有找
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞