Router路由器 集中討論區(46) 為已為人 中共牌子勿選購

1001 回覆
19 Like 4 Dislike
平平地5port gigabytes switch 都係$150 左右有啦
正常夠做,不過同級MX12600 抵好多,而且無分主副彈性大好多
有拉線買隻ax86u 一隻都夠啦
Ok
Linksys?
有人同我講係華萎
真唔真
Linksys 係鴻海喎即係富士康
原來係咁
我研究下 MX12600 先
如果大陸野唔會個個巴打都推啦
你啱
如果電腦要接收 wifi
Linksys 有無推介
如果要 usb wifi6 得牙石同dlink
ac/wifi 5就多啲選擇

如果係枱機有 pcie 糟 / wifi m.2 slot 就建議直接
公版 ax200/ax210 啦
唔該巴打
我拆檯機睇睇
用緊asus TUF ax3000
插左隻USB用AiCloud,用app連到上下載到,用電腦網頁都上下載到,但係電腦就唔可以開我的電腦入去裡面直接存取
有冇識點搞
thank you very much!
你可以試下 netgear GS305, 百幾蚊, 5個1Gbps port, 鐵盒外殼, 感覺唔熱
Amazon 買小心唔岩電壓, 如果百幾蚊就香港買其實OK

利申: 有用緊

$150 有找 金屬殼 ,12v 0.5A DC power, 鴨記搵下12v pd cheater 線 仲可以用埋usb 供電
有位就一定pcie wifi card, 即使有wifi6 usb, 因為速度同穩定性差好遠

利申用緊ax200, 長期download 野都keep 到700Mbps

唔得
睇下電腦有無antivirus/firewall block 左port 445 & 139
新手Mode

想問如果直接買隻Mesh 既Asus AX1800 XD4 兩隻
咁我其實仲洗唔洗要加多隻主router 嫁?
定係用XD4 既 Lan Port 加隻swtich
已經夠晒屋企PC, TV, NAS 各用途?

屋400尺,兩房
用緊個垃圾免費卡巴斯基防毒 冇得set🤦🏻‍♂️
不過有彈過網頁唔安全
另外chrome開192.168.1.1時會彈「不是安全的網絡」要按繼續入先入到
router的firewall洗唔洗搞
熄左卡巴司機佢
卡巴斯基機率好高,熄左再試
好似重要加張 NGFF adapter
想問下
用緊ac68
800尺屋
尾房收得唔好
係咪應該買多隻asus行aimesh?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞