Router路由器 集中討論區(46) 為已為人 中共牌子勿選購

1001 回覆
19 Like 4 Dislike
多smart home devices 唔應該用orbi, 2.4GHz & 5GHz ssid 分唔開,smart home devices 會收唔到。另外orbi 5GHz2 係hidden 唔比client 用,所以你有拉線插分機都係得ax1800 頻寬可用

全屋有拉線用MX12600, lan 做backhaul 每隻機行盡AX4200 頻寬,每隻機1入3出,分機都係插返wan port 入,基本都夠用唔洗加switch, 唔夠先另外買。另外就ssid 可以分拆,smart home devices 連死2.4GHz 就ok
網上行1000M光纖入屋, WIFI6 router隔離speedtest 上下載都係5XX Mbps 正唔正常
500左右咋,因為只可以裝係紅點位,房完全收唔到
想問amazon 買左netgear orbi pro min ax1800
係110v 插頭
想去買番220v 插頭
旺電或者其他地方有冇單插頭買
要買邊一款?
唔該大家
你部router咩model,正常應該9xx Mbps
想請教下屋企600呎左右紅點位係router位(netgear 唔知咩model),最入2個房成日收唔到wifi,想upgrade做mesh wifi6
睇過asus RT-AX92U,係香港成4千一對,amazon usd340就有 (hkd2700左右)
去過黃金問呢隻router for電競,如果我唔係就唔使用咁勁,suggest我買netgear orbi rbk752 (香港都要hkd2800左右)
但我見amazon RT-AX92U個價同係香港買orbi呢隻差唔多,想問下各位有冇建議?
Ax3000 5xx mb
貼住幅牆咁厚
要推出走廊 尾房先會收到
Tri-band WIFI 6 如果用wireless backhaul, 做backhaul條線應該SET做80定160Mhz 頻寬?
擺位冇得轉嘅話 mesh 最多可以幫你連接到
但我相信係唔穩定嘅
mesh嘅話呢到比較推薦velop
如果唔care 保養 同有轉插嘅話應該92u係好d
你睇下機身貼紙係咪通用電壓先
係嘅話跟返個W數 去配返220V 火牛就得
鴨記街邊多數都有得買
得嗰個位有lan線所以冇得轉位…我放個node喺走廊/頭一間房都唔會穩定架?
好彩拉定咗線,依家唯有整多隻wired 係尾房
咁上網格價囉
電器幫唔知仲有冇平
同埋Velop嘅話推薦邊隻model?
屋企用緊兩隻68u 行lan mesh左三四年
最呢半年個wifi久唔久會斷十秒左右
device會show 連到wifi 但冇網絡
搞到打打下機會有幾秒爆ping
點check到邊樣有問題
想問下千頭 asus ax68u 係咪最耐用? 用緊部 ac66/68u 差唔多8 年冇停過,諗緊係咪要退役了....
MX8400
理論上160MHz 會快啲,但160MHz 範圍會細啲,1Gbps 寬頻我建議80MHz 都夠用,因為速度上唔會有好大分別
AC68U無壞咪繼續用
220v 1.5a 以上就得
你睇下你個舊router 插唔插到入去
再唔係拎住個router 去鴨記 睇邊隻插得入
最近耐唔耐會斷線, 冇以前咁 stable, 可能差唔多時候了...
屋企6百呎,裝左ASUS XT8 一個NODE 擺係房,基本上廳同房速度做到一樣,好癲

有時房仲快過廳
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞