Router路由器 集中討論區(46) 為已為人 中共牌子勿選購

1001 回覆
19 Like 4 Dislike
請教Linksys MX5502係唔係新出?見同MX8400差唔多價應該點揀?

係咪如果2隻中間行wired MX5502會快D,但wireless MX8400有3頻會好d?另外MX5502 個160 MHz channels係咪都冇乜用?
AC68u 有app support, 個別既意思我諗係講好舊行n 個啲先用唔到,只要你開左remote control 就可以街連
不過依家差唔多價位買到ax router
MX5502 dual band AX5400, 如果無線連線就tri nand 好啲,有線連其實無咩分別,當然你有intel ax200 wifi card 既裝置 有160MHz 會再快啲,但全行80MHz 的話MX4200 tri band 可用頻寬會大啲
另外就係cpu MX4200 4-core 係快過MX5502 2-core
係 或者無線
應該唔洗都得㗎喎
揀返add a node /增加節點 跟住可以無線連第二隻
咁平?
我見好似$899
明白晒 等我係度搞咗成日
無線得200mbps
如果屋企多牆既話WIFI 6E 係咪仲慢過6
想請教一下,router 用緊 linksys mx4200 , pc接收用intel ax200, 兩者相隔大概四至五米中間冇障礙物,download 速度可以去到50MB/s,但唔知點解upload 速度只有3-10MB/s, 點樣可以改善上傳速度?
或者咁講,分機出lan 係base on 你分機無線接收既情況,如果分機訊號良好,基本上出lan 可以都500-600 up 速度
單隻黎講ax3000 好啲,但如果mesh 咪平平地mr7350 *2
Wifi6E 係行6GHz , 頻率高左理論上穿牆能力係低左
呢個速度有啲慢,會唔會你同時有其他野都upload 緊?!或者你試下split 開2條5GHz ssid, 連死5GHz2 睇下會唔會好啲
多謝你,關閉咗5ghz1 淨係用5ghz2頭先試咗上傳速度上到去三十幾MB/s
奇怪嘅係google drive uploaf 都仲係5-6MB/s ,speed test 就上到去三十幾, Lan cable upload 去google drive都可以去到三十幾
想問下咁多位高手
呢排買咗個Linksys E5600換走隻支那tp
但係iPhone時不時斷wifi
入去Setting->Wifi佢又有剔連咗,右上角有返logo
但有時出返主畫面又變返data
電腦ipad都好似冇呢個問題
已經試過Forget, renew lease, Reset埋network settings都冇用
以前tp冇呢個問題所以俾屋企人屌到仆街
Ax3000 同Mx4200邊個好d
Ax6000
MX4200
Linksys 新出咗 Atlas Pro 6(MX5500),孖裝三裝應該已上市,單頭出年先有,有新買新可以等一等

The Linksys Atlas Pro 6 is selling at HK$1,399 (MX5500 – 1 pack), HK$2,599 (MX5500 – 2 pack) and HK$3,599 (MX5500 – 3 pack) respectively, and MX5500 – 2 pack & 3 pack can be found at Fortress, Broadway, HKTV mall, Price.com.hk and other major computer centres now while MX5500 – 1 pack will be available in the market in Q1 2022.
Fix 死iphone mac address 係router 得唔得?
Wifi channel 個啲都fix 死一條
想問問各位高手 我用緊RBK752 我係正個router 隔離都只係得100mbps (用緊pccw 1000mbps )pccw check 過唔關佢事 係唔係 隻router 要死啦?只係用左1年左右
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞