Router路由器 集中討論區(46) 為已為人 中共牌子勿選購

1001 回覆
19 Like 4 Dislike
唔係話 ax5400 同ax3000 一樣咩
用廢cpu

不過唔駛一千係幾抵
各位ching 幫幫手
廢cpu?點分?
今年唔係好覺黑五有Router減好多價嘅,等緊
AX86S 又點睇,如果唔用NAS, 閹左ram 同2核 會唔會都好過AX5400
謝謝師兄資訊
已入手
AX5400 5GHz 都係4804Mbps, 仲要行tri-core 1.5GHz, 價錢仲平過AX86S, 無咩理由要揀AX86S
兩隻都夠範圍,計規格就MX4200 勁啲,同埋內置天線個樣都靚啲
將會搬去一個450呎單位,廳同睡房之間隔左兩道薄牆。
請問我係咪應該唔需要用Mesh? 寧願買一個勁d 既AX router 就算?

Budget: 2500 (按需要加減)
請問一下大家 ax56u同mr7350 大家推邊個多啲?
邊個set up會容啲
屋企500尺左右
請問邊度既BF? 有無link?
其實係唔知單隻係咪夠做,如果最後都唔夠做要行Mesh,好似直接買MX4200 行Mesh 好d

所以好struggle
想問公司個位收wifi同電話網絡都唔好有乜辦法?
唔可以加router係公司機, 又唔想用wifi 蛋, 因為要試邊隻卡收得好...
velop mx8400定xt8好d?
想問如果有兩部asus tuf ax 5400係咪可以mesh埋一齊?
見amzon兩部大概先1600hkd
德森買都有保養?
我本身買咗兩件裝一部廳一部書房
諗住其他房同書房淨係隔個薄牆應該冇嘢
點知癱上床部電話收爆wifi但load 空氣, 要行近走廊先上到
最後都係要每間房放一部先攪得掂
要三隻?!
德森要點退稅?
最好每個有石屎牆隔開既空間都有一隻
全部擺近走廊
如果揀香港做送貨地址
俾錢果陣會自動減去 VAT
感謝師兄
450呎兩隻夠晒啦
以前N 制式年代有usb wifi ap, 但ac 之後就冇左呢個功能…
或者我見有人教用raspberry pi 自製,你都可以試下
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞