Router路由器 集中討論區(46) 為已為人 中共牌子勿選購

1001 回覆
19 Like 4 Dislike
暫時好似係
有dlink 但香港好似冇
用得幾好,最初未set好,收Wifi得30M,Set好哂之後有6XXM。感覺都穩定
我而家部N10+都收到500M,暫時屋企又未有其他wifi 6 device,所以諗緊升唔升好
試下先,唔該巴打
另外想問下係咪行160mhz會快啲?set佢行20/40/80係咪慢啲?
帶隻velop ac1300囉 500-600左右
盒內有3款插頭俾你轉
上amazon 果d估下果邊賣緊幾錢囉
估計差100蚊
你要有intel ax200 wifi card 先行到160MHz 先會快,否則唔會快左,反而開左160MHz 會影響wifi 接收差左
各位巴打,
小弟長形屋600尺, 已有入牆cat 6線, 想玩2.5GbE駁屋企隻NAS + Mesh, 有無比較平既推介,2千蚊樓下買2隻一個放廳一個放房﹐唔用支那野,謝謝。
Thx bro睇下先
應該out筆
淨係2.5GbE 都要近2000
就算玩aimesh都會過2000
Hi ,上次出個po , 部linksys velop whw102終究都係死亡

所以諗緊轉過另一隻mesh router, budget $2000(up少少都得)(買兩隻)

師兄們會建議係:
A. Linksys velop mx4200 (唔怕死再試linksys)
B. Tuf ax3000
C. 其他選擇

唔該哂咁多位師兄
未有其它WIFI 6 device,好似唔升住好的。一來你部router未壞,二來你本身都有500M,基本夠用喇。
岩岩衝動左上網買左A…希望比多次機會linksys佢會生性啦
咁有無牌子型號推介?仲要搵埋個nas🥲
咁又係,等遲啲多啲wifi 6 device先換
nas自己砌
mx4200 都炒真係冇計
Firmware version: 1.1.10.208526
Release date: October 11, 2021

- 5GHz Backhaul improvement

MX5300成年幾冇更新
暫時見有2.5GbE lan嘅有
asus ax11000, ax86u
netgear rax120, rax200
唔係就會係switch 或者上到 5/10GbE
冇咩事 我覺得唔洗更新
Linksys velop mx4200 唔係好多巴打推?
想問佢衰乜 (計劃係買佢)
本身係Netgear 同佢之間簡
話會有HomeKit 到依家都冇
4200遲出都有啦
仲有 qnap 隻301w 直程有 2.5/5/10 但就預咗要自己 debug 軟件
呢部out筆到癲
佢個筆值 連淨買qnap 都難
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞