Router路由器 集中討論區(46) 為已為人 中共牌子勿選購

1001 回覆
19 Like 4 Dislike
真心差好遠嘅咩?
未用過Orbi/Velop/Zen
我以為全部Mesh係一樣
想問吓真Mesh/AiMesh當中技術上有咩分別
aimesh 1.0 果陣比較差
依家2.0據說好左d
技術應該係冇分別 主要係兼容性問題
aimesh 靠software 所以好多款都可以mesh
真mesh 大部份係靠高通u 原生硬件支援
可能可以拎 影片碼software decode 同 硬件decode 嚟類比
就係你d咁嘅人鬥死曬d細廠 鬼唔知用舔共石最好, 人地村屋得網上爬30M 買咁鬼貴都無用,永遠做批評人係最容易㗎啦,都唔了解個毎個用戶都有唔同需要。
心刀灰,以後叫人用TPLink 算啦 ,有心推廣下台灣野都要比你唱衰 ,用支國設工廠果d外國品牌最食香
Unifi 低階都係 mtk ,有心寫 firmware 其實 ok
不嬲科技野都係有大就買大啲點會預到啱啱好

一隻閒閒地好彩嘅用5至8年跟住又轉制式

聽日條村話電訊商鋪條1000Mbps光纖入黎你咪又係要upgrade

自己啲產品做得唔好然後怪人唔揀你

奶唔奶共之前唔好忘記自己首先係一間路由器製造商先
唔推D-Link第二個選擇係推TP-Link
價格真係永遠都係你嘅第一考慮?
錢有唔咪我話事,有d野唔咪咁易,有時生活得比人好係唔會明

最後結果係滿意同有感升級 對得主比錢果個就算 ,我求安心。 無計 你明啦 原榮光歸同路人啦
lm
asus個ddns係咪已經唔識自動更新ip
各位巴打想請教下,我新租左間屋,約440呎。自己買左ASUS AX1800 RT-AX55,剛剛安裝左1000mb寛頻,個Router放係廳,但發現睡房同書房只收到一格訊號(距離Router大約7.5m), 我就應該唔會調router位置,我係咪應該要換過部router, mesh果類?有冇性價比高既岩我?有冇巴打比啲意見?謝謝
將地區改為澳洲/美國睇吓點先,客戶端有得set一樣較去澳洲/美國,之後reboot router,客戶斷開哂重新連接
啱,所以砌文書機3k budget都應該要加到3皮砌3090
弱弱一問 點樣改地區?
想知Google Wifi 好唔好 佢有mesh 又有nest 分別係點 唔該ching
開電腦 browser login web page UI, url冇改o既話192.168.50.1 或 192.168.1.1 , click 無線網絡 -> 專業設定 , 拉到最底有地區一項

揀完撳套用本頁變更
5百零尺,平時上網、睇下片,有幾樣電器要連WiFi,
諗緊MX4200定AX3000好
多謝巴打,我試左但都一樣,書房睡房都收得一格同斷線
中間有冇隔咗幅石屎牆?有冇floor plan?
隔咗幅厚牆可能真係要mesh先解決到
而家買三枝裝mx4200係咪apple store三千八最抵?
price見間間都賣四千

有厚石屎牆,如果要mesh,有冇咩推介?$1000 budget 以下有冇得諗
係咪真係無得郁個位去另一邊 對住條走廊?
屋企360尺 用緊Navigator 1000mb 房無石屎牆阻住
請問Budget ard $1k有邊隻推介
Google同爬咗好多文
都未諗好買邊隻
屋企400-500呎
筆直1000樓下
靚仔嘅:
E7350/E8450/RBR350
CPU勁嘅:
RAX20/MR7350

如果平衡樣同規格最好係唔係RBR350
定係有其他推薦
(利申:以前用開R7000)
MR7350 或者上MX4200
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞