Router路由器 集中討論區(46) 為已為人 中共牌子勿選購

1001 回覆
19 Like 4 Dislike
冇問題, 好耐以前我都擺櫃頂, 個時地方細, 不過用router實體鍵要用凳企上去撳
我有開,追求speed test數字一定開咗個數靚啲。
其實呢個都係畀一堆wifi搶爆throughput時先有明顯分別,一般應用大家低用量好多devices都idle其實唔太感覺到。
啱啱買咗Velop AC4400
本身屋企plan緊行500
入到房電話仲有200幾Mbps都幾滿意

但部desktop唔知點解長期得30Mbps
關唔關用usb wifi adapter事呢?
已經試過用Linksys個app optimize個channel
但整完之後結果仲慢咗
用緊咩usb wifi adapter
Tp link Archer T2U
諗住一陣買張pcie wifi card算
我屋企上網plan係垃圾hkbn 100m
下年11月先到期,之後想轉>100m或者1000m既plan
但我頂唔順依家部router, 用左一兩年就開始一日斷10幾次,有時斷幾日,睇戲睇1分鐘load幾個字,唔知係100m定router問題
如果我依家換ASUS RT-AX3000,會唔會換左router=冇換?
我應該因為100m而換ASUS AX55 $799定因為下年轉plan而換RT-AX3000 $1099?

利申 屋企300幾400呎,router擺廳,同幾間房房隔一度牆,屋企人打開電話既MMORPG,我就長期睇戲
THX 遲下落腦場求其執個牙石算
村屋撚岩岩由30m 脫離變1000m
本身用緊Ac86u 放廳 拖lan線 插電腦
但今日師父裝 1000m 佢話一定要裝係屋企人房
而家要買個router mesh 返出去廳果隻
想問下 ax3000 ax86u 邊隻比較好 定一步登頂買ax11000
間房距離個廳有幅厚牆 屋企人間房長期關門
想問下600m上網 3房 5-6部device 係咪E7350都夠用?
而家考慮緊 ax3000 ax82u ax86u 謝謝
想問下千五蚊內
有XSX,ps5、手提電腦同時一齊用唔想拖慢
最好行wifi6
因為真心唔熟router
想問下各位巴打
將地區改為澳洲試試,另外分開5G同2.4G,5G收唔到跳去2.4通常唔斷,N行300Mbps,正常三兩個devices唔會有大問題
收得清就唔會拖慢
打機佔好少寬頻
依家個router 一邊Wi-Fi 全速DL野時
另一邊打FIG就會好lag
你bt?
咁你都話全速 咁點有淨俾其他野
限制返個download speed咪得
lm
隻router用左四年想換左佢
特別係電話同手提都用Wi-Fi 6想轉埋
上年睇po見到好多人推RAX20
但係買左返黎1年幾之後開始出問題 成日無啦啦上唔到網 / 網速極慢 / 滴滴仔一秒上到一秒上唔到
要Reset先回復正常
以前買垃圾TP-Link既入門router都玩到幾年
冇稔到把心一橫用netgear一年就收皮
想問netgear 依個牌子仲信唔信得過
除左netgear之外仲有咩牌子比較好
mx4200 囉
你本身用緊2部咩?
想問咁多位巴打
係咪Ax82u 阿寶版 比普通版好 有人話阿寶版個硬體好啲?
兩部Netgear
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞