Router路由器 集中討論區(46) 為已為人 中共牌子勿選購

1001 回覆
19 Like 4 Dislike
可唔可以唔好 成句中文句子 突然用英文表達?

樓主唔識寫中文字?
用緊7500v1,用左五六年好穩定好快
仆佢個臭街

買左個 Linksys Velop MX10600
用 1000 m 都係得 300 - 500 m 左右

今日打風屎忽癢打去 Hotline
同佢攪左成個鐘

最後比左個電話同 case no. 我
叫我同換貨中心約時間
換新機比我

一 google 個地址
原來係港島

我屌,買左 2 個月都無,個QC有冇咁屎
https://youtu.be/wbFAsGc7NA8

大家點睇呢隻router???
有冇搞過setting? Reset 過之類?
同埋代理地址依家係觀塘唔係港島喎
Wifi setting 分開唔同ssid , 將5GHz wifi channel fix 死
budget $500
住350尺單位 有咩推介?
Asus AX55U
好貴,有米又用得著即管去馬,唔覺有咩鑊氣而個品牌本身都做靚野。
LCD touch panel其實無咩用,幾靚都好你唔會咁有聊日日掂吓佢。
就字面個意思,唔想畀慢既野拖後腳就開咗佢。
我全程用手機app比佢自動攪,咩都無攪。
打比 hotline,佢陪住我攪左成個鐘都唔得。
Reset 過都唔得。
我Google linksys 維修中心係港島
唔知係唔係搬左。

唉,好L 煩。

平價router都算
佢咁既價位真係用到火都黎
5GHZ channel fix 死幾多?
用network analysis app check 附近少人用既channel
建議:5GHz1 48 / 5GHz2 161
平貴router 理論上setting 都大同小異,主要係硬件效能分別
屋企好細,網速100mb 好耐之前lan線直插入機 冇modem
想買部最cheap用到就得既router 求推介
唔好意思想請教吓
啱啱搬屋發覺房完全收唔到wifi
想買mesh但係又未用過
爬過文諗住買velop AC2600
廳 + 2間房都拖晒lan線 可以做wired backhaul
modem放廳
我見linksys啲圖嘅裝法係
modem --> lan綫 --> 廳 node --> lan綫 -->房 node
如果分開
modem --> lan綫 --> 廳 node
modem --> lan綫 --> 房 node
其實有冇分別?
理論上isp公司得一粒ip俾你
一係其中一邊用唔到 一係用到但成日斷
就算用到 呢個駁法會分開成兩個network
唔會互通
行mesh既話一定唔可以分開駁
明白 thanks
要平到點先? 2~300蚊買D-link有AC, 叫雙頻
https://www.price.com.hk/product.php?p=202819 , 覺得唔穩定可以用第三方firmware , 可以用好幾款,穩定就唔使搞
https://sushantbhosale.com/install-dd-wrt-d-link-dir-882/
其他係買單頻n router

牙石N12, NXX系列,SSP腦場見過有, 2百蚊左右
你想DHCP 派另外既DNS 出去? pi-hole/AD Guard Home

我用MX5300 係整唔到既

淨係set 到Linksys 出街用既DNS
佢話可以買兩個做mesh wi-fi , 但咁嘅價錢有得雙頻, 好似真係唔係好值得
但係有唔少case 開左反而慢d
用mesh 放多部router 喺房會唔會太多輻射影響健康?
router輻射低過手提電話好多
mesh router 放係高櫃頂到 其實得唔得?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞