Router路由器 集中討論區(46) 為已為人 中共牌子勿選購

1001 回覆
19 Like 4 Dislike
咪同ax86u 差唔多價 301w 賣 22xx 有時平落到2000左右

真呀
果位巴打仲想mesh
巴打set左啲咩可以快咁多
依家佢哋話唔好買 netgear
加番條antenna, set 番全5G,單用160HZ
係呀所以先煩緊
我自己就用緊rax70, 用咗兩個月都冇斷過線, 速度仲好快
netgear 避開rax 40就問題不大
只不過係mx4200 彈性高d 問題又少 呢度先多人用/推
冇野衰
係佢岩岩炒完隻linksys先怕隻MX4200又炒

btw, netgear 不了,垃圾ROM
巴打點睇ASUS ZENWIFI?
2千蚊內Asus 定Linksys?
睇你想要咩 function 就牙石多啲
如果想留返日後空間做 mesh就 linksys velop

幫人裝 村屋 兩隻880蚊搞掂 最緊要咩呀 係台灣製造
想買垃雞可以買
出事就無計啦

利申MESH同無MESH垃雞都中過伏
利申垃鴨公司用緊成日斷一斷
成日8MB連線(電話), 懶係智能你唔用就降你速度,
但用果下又唔夠快升你速度, 輸L左比正常既ROUTER啦
CLS

仲有好多問題都廢鳩事屌(最快既5G WIFI頻係無得你用 ETC.)
之前用LINKSYS係無事既

屋企用ASUS又真係穩定
我自己買wi-fi開始就係聽呢度啲巴打講買netgear, 用過三隻都冇問題, 咁我真係好好彩
D-Link啲firmware support狗也不屌
對舊router又冇support
得個平
電子垃圾
d link 就係主打 低價市場同性價比
隨住 mtk 愈來愈穩定 同博通u 價錢比較低
只要唔買 dlink 最入門果d 就相對可接受
最癲嘅係依隻AX行得1500Mbps

衰啲講AC68U雙頻加埋都行到1900Mbps

我立眼望下見到個2.4Ghz係行N而唔係行AC 或者AX 頂盡得300Mbps (雖然我都唔知Asus 同Linksys都係咁)

雙頻行無線Mesh冇多條5Ghz 做Backhaul實斷到傻

仲要幫人裝村屋

個使用體驗可想而知

聽埋你講先知D-Link原來用MTK?
新裝修用cat 6夠唔夠?頂到10年以上
cat6線有冇推薦
諗住大部分裝置都用Wi-Fi,用cat6連接兩部mesh router
咁嘅價錢 係咁㗎啦
唔係用mtk嘅話 冇咩可能咁平
如果都係高通/博通u 咁嘅價錢實食唔少市佔
佢係左砍右砍先會賣880姐
2.4冇ax 固然係古惑
但係講速度就睇需要㗎姐
村屋冇1000M 上網買呢d咪fit
同埋台灣果邊有唔少人都冇咁快嘅plan 或者未升級
只要佢穩定就可以了 可以觀察下呢款新野
我對velop ac1300之前wireless mesh 冇咩斷問題
不過依家直頭wired mesh 埋
拉線唔會貴 唔洗預佢要用到好耐
有留lan port 打通就日後好辦事
如果cat 5e 平過cat 6唔少嘅話我寧願拉cat5e
到時10年後可能cat 7 cat 8 普及有需要先拉過
依家要襟用應該係cat 6a 不過都唔普遍
Router雙頻嘅話最好Wired Mesh啦
我AC86U + AC68U 一開頭用Lan駁埋
但係冇set fixed 用Lan連
俾佢用自動mode揀
斷到喊出黎
set 返固定用Lan 連接先好好多
aimesh 點夠真mesh打
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞