Router路由器 集中討論區(46) 為已為人 中共牌子勿選購

1001 回覆
19 Like 4 Dislike
Linksys Velop Intelligent Mesh WiFi System, Tri-Band, 3-Pack White (AC6600) - WHW0303
https://www.price.com.hk/product.php?p=253958
依個二千一搞得掂不過係上代Wifi 5
pc主機 係咪係d 暗位/角位
主機只係响房門旁邊,離個router只有4米左右
咁近拉唔拉到lan 線
可能on board wifi 太弱
加舊 wifi usb / pcie card
加LAN線有的煩,好似冇咗用WIFI少的線的原意。
計過繞間屋要十五米線,要搬開的傢俱來搞。同埋想問下cat 7 的扁線同圓線有咩分別?
再加多個wifi USB 咁神奇?係咪可以2樣一齊收WIFI,加強接收?
咁覆雜 你個4米係咪直線拉出嚟但係會撞牆
圓線基本上好d 有助對抗電磁波干擾
加多個wifi USB 係為左可以就下位收wifi
所以要買d 有天線款俾你轉位果d
唔可以同時接收的
如果手機係主機位收wifi 係咪一樣都咁慢?
請問有隻68U hard reset完
有著2.4/5G 訊號燈嘅情況下
所有device都搵唔到佢係咪代表隻68U收左皮?
有無巴打用過 GL.iNET 呢個牌子嘅旅行 router? 好唔好用?
用緊linksys velop ax4200+ac1300
好似搵唔到setting set定時reboot
定係可以長開唔洗reboot都得
唔駛啦~
之前3部33xx
電器幫
dl 隻wifi analyzer app 睇下有冇SSID broadcast緊
好少死wifi 死成咁
門市冇特價嘅
手機係主機位收wifi有140M,主機得2,30
咁唯有買wifi adapter 引天線去d靚d嘅位
想問下
宜家1500呎 平面, 我需要行mesh, 咁應該買
1) ASUS RT-AX86U 2部
2) ASUS ZenWiFi XD6

我見 XD6 就無左 「802.11ac (1024QAM):最高 4333 Mbps」
但係價錢比起2部 86U平
86U就見好多師兄講好用
但無乜見有評過XD6, 係咪因為部機有啲咩問題?
咁既情形有無話買邊隻好啲?
(屋企有用過AX56U 成日會LOAD唔到,
呢度就幫人整既, 唔想有咁既情況, 成日要搵到我去FIX )
係咪完咗 尋日都仲有
但佢收錢都再問個大佬係咪掛住269,佢睇機唔係
買咗Velop MX5300先發現冇support HomeKit
mx4200先支援
未來fw更新唔知會唔會多d款支援
mesh 一般揀開orbi / velop
XD6 都好似係aimesh 咁不如86u
AX router
5.0 -> 大約2400MB
2.4-> 大約600MB
3頻
有咩推薦?
唔需要mesh
咁搞笑
用緊AiMesh wifi漫遊唔係無縫都幾煩
拎手機由房行出廳實斷一斷
youtube呢d app有buffer同識自己連返就冇乜問題
但傾親discord一行出廳就斷晒 要自己手動連返

最後將我部手機綁左係房個node到
1000M budget $800
屋企400尺有咩好介紹
想問 Linksys E5600 呢種打直內置天線router, 打横放有冇問題/影響?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞