Router路由器 集中討論區(46) 為已為人 中共牌子勿選購

1001 回覆
19 Like 4 Dislike
美版router 係咪配返個行貨火牛就用到
冇得換腳咩?
冇記錯 asus行貨係已經有1個變壓器
包裝盒應該有曬腳可以換
呢款包裝係美版定行貨?
香港行貨係咁
美版唔知
啱啱搬咗屋 想問少少嘢
裝修有拉線 可以做到wired backhaul
間房成日收唔到wifi 想整返個mesh router
本身諗住買velop AC2600 WHW0102
不過得wifi 5 雙頻
上次去睇嗰陣個sales叫我買兩隻asus ax55 mesh埋仲好有wifi 6
不過爬過文 係唔係aimesh麻麻地?
wifi 6 係唔係用三頻好啲
定係如果用wired backhaul冇乜所謂?
冇記錯aimesh做唔到無逢 會斷一下 去連第2個mesh wifi
想用2.5Gbp Lan,共石係咪得ax86u揀
但依家aimesh 2.0係唔係support 802.11k/v?
而家唔係support ac定ax咩?
求助
小弟最近爬完文買左部Asus ax3000
想搬部桌面電腦入房用,
咁張無線卡就買左PCE-ax3000 wifi card bulk pack
電腦距離wifi只係隔左3-4米+道牆
但個下載速度就極慢,dl8.5mb既野都要幾分鐘
而我用ipad係房連wifi完全好流暢
可以點搞?
推一推
個人認為“Gaming feature” 只係係商家騙財技倆
如果買一pair Asus XT8 , 係咪唔係行Aimesh? 因唔想由廳行入房斷線
係行AIMESH
睇下driver裝好未
用switch
CHECK 過,舊既新既都裝過,都係極慢...
但我頭先拆走左1條天線(佢有兩條)之後個速度又變返快
點解會咁...而家淨係用緊1條
咁牙石既mesh 咪全部都唔洗買?
出街如果有2x 1Gb呢?見d router有dual wan唔知有冇幫助
廳紅點 突到出走廊應該可以1部搞掂
要check下原生有冇支持802.11k/v/r
如果有我諗ok唔肯定
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞