Router路由器 集中討論區(46) 為已為人 中共牌子勿選購

1001 回覆
19 Like 4 Dislike
Orbi pro 係for business, 多左個portal 介面比user login wifi, 好似老麥免費wifi 咁,其他野都一樣

但商用款唔肯定兼唔兼容家用分機,萬一要加或者要換就應該難買到啲,所以無特別需求買返家用款會方便啲
咁我諗一隻MX4200 都夠
村屋700呎, 得1幅牆
Orbi RBK752 定 VELOP MX8400好?
想問下google nest wifi好唔好?
定買返大路asus netgear好啲?
多謝解答
分機意思係satellite? 如果係既,我check 左 orbi pro 同orbi係唔可以共用既
amazon果邊佢都係寫for home or office ,理論上屋企都用得,只係部分功能冇用

btw 應該我睇錯,原來係195兩隻不過ax1800呢個價好似都好唔錯?

買水貨有冇問題?如果3腳插邊度冇得買?定用舊router果隻都一樣(唔同牌子)
英馬asus xt8 雙機做sale 好撚抵
直送香港連運費都係3千蚊港紙, 仲要唔洗轉插
其實好想屌 好過買雙機組mesh
我都落左單
剛剛換咗AX4200, 就咁用電話app 基本set up , 之後發覺Iphone 射airplay 上Samsung 電視經常失敗,唔知關唔關事電話同電視個收個wifi 成日switch 事(唔識),係咪要用電腦設定個router 分返開2.4G, 5G 咁先得?
有無巴打都出現相同情況
想問下有無家用network switch 推介?
上去amazon望有d 5個頭只係幾十蚊, 有d 同樣5個頭要幾百, 唔係好識睇...
主要係用黎將房既network cable 1分2去電腦同PS4用時上網, 用router好似太大陣象..
100Mbps嘅好平,一百幾十都有
1Gbps嘅就貴啲200-300左右

睇你要咩速度
所以價錢差咁遠係速度問題, 明白哂
700 呎村屋連天台
SMT 5G(要用佢隻 router) + NETGEAR Obri Mesh Wifi RBK753
主機 + 一隻衛星放一層,另一隻行星放天台樓梯口
夠唔夠做
平貴係功能分別 有舊router唔太大部的話收埋支天線都可以當switch用
巴打同mx8400比係咪好好多?等緊都冇乜特別平
房嘅xt8使唔使插wan?因為房我有留lan線
有線可以插咗先
唔通用就買返普通家用款,同埋係香港買都係差唔多價,不過比較起始終MR7350*2 彈性大啲
電就基本大部分都dc power 12v 火牛 A數夠就可以
森林好似已經有ET8 賣添 仲平過香港XT8
有機會,試吓分開2.4GHz 同5GHz ssid
Web ui 介面wifi setting 就可以分開
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞