Router路由器 集中討論區(46) 為已為人 中共牌子勿選購

1001 回覆
19 Like 4 Dislike
個價的確係貴左啲,同MX4200 差唔多同價咁濟
救命
求大神幫幫手

最近我去Netgear買左個翻新既RBK50套裝
1 router 1 衛星
滿心歡喜拎番屋企裝

小弟本身都有極少量既電腦知識
自己做完個簡單setting之後就用

點知 地獄就開始
一開頭 係個衛星不停有時連到 有時連唔到
之後試過reset
又好番

隔左一晚之後
個本機 不停不停斷線
每5-10分鐘就斷一次

之後上網都有搵過d解決方法
例如熄左個 Daisy Chain Topology
都試左
之後好番一兩日 又開始斷

想問問有冇大神知道究竟咩問題?
想問下巴打如果想買部三頻兩機既mesh 玩下既話
Netgear orbi RBK752推唔推薦
定差唔多價位有更好推薦
係咪擺位根本收唔清
$2000 點解唔買Asus AX6000
Amazon都係$2000頭
正常嚟講DNS對你load一個site嘅時間影響其實好細
load得耐似係webserver問題多啲
買MX8400 價錢平啲
點解禁多人走去買翻新機
岩岩買左AX88U ,用緊網上行1000MB
就算係部Router隔離, 速度都係得427Mbps (Download) 411 (Mbps)

係咪set錯野呢
用緊咩機?
iphone 11 pro
有冇電腦試過係咪足數
11 pro 就算用 ac router 都唔止500
電腦足數, download : 946 upload: 871 (tested on OFCA website )
關哂你講既野,手機都係得4百幾
Wifi 嗰頁試下 5ghz 轉3位數 channel ?
我諗到既都係得咁多
之前用rbk 40 又係nas個history見一日又斷又連十幾次
表面層膠用耐變黃又痴立立咁
真係好垃圾
依家全新都唔會買rbk50, 仲要係翻新機
比我揀 就算 ac 買Velop ac tri-band可能仲少啲獲氣
買dual wan router, 再用現有套 mesh 做 Wi-Fi
如果你本身對已有嘅router 覺得ok,就去馬
首先 你wifi都用唔盡架啦不過ac又慢咗啲
樓上講 你滿意wifi就淨係換個主router就得
唔滿意就買多套mesh 駁係個主router後面 唔用主router wifi
asus有aimesh 加一隻就可以成套繼續用係最經濟 不過咁玩法可能體驗極差
買左個TUF-AX3000 router放廳
但個房收得好差
除左換router
有無話可以買啲乜令佢收得好啲
屋大概400呎 廳隔兩道牆先到房
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞