Router路由器 集中討論區(46) 為已為人 中共牌子勿選購

1001 回覆
19 Like 4 Dislike
最後check 到係我電話問題 成日只收2. 4GHz
點做到?我見得959
都估到。。。但orbi 無得分開2.4GHz & 5GHz , 所以好難控制佢收2.4GHz 定5GHz
咁on9 唔通閹左
我放係佢上面都係收2.4ghz
之前好似有巴打講過netgear 夾apple device 有啲問題
都七百喎
好啦我睇下
thanks bro
咁想問下RBK50定Asus TUF-AX3000好D?
好似同價位
岩岩換左AX3000,連5GZ download得1xx Mb 但係upload 有成350 Mb
想問有無d咩要set?
https://www.techritual.com/2021/11/09/292113/

你講呢隻好似好正咁 但係雙頻
同三頻嘅MX4200比 邊隻好啲?價錢差唔多

我細屋 用唔著mesh
行wireless backhaul 既話三頻幾時都好過雙頻吧
router穩定好重要 唔好有新買新 新機d問題一定多到嚇死你
求救各位大佬
買左 Linksys E8450 之後發現間房有啲位收唔到WIFI
係咪要買一隻MESH ROUTER 連埋佢,有冇話邊隻比較夾我本身隻E8450?
筆直1000內,唔該
RBK50行返WIFI 5 唔建議
同埋Orbi行lan會浪費左條三頻
而TUF-AX3000可以揀平D RT-AX3000
硬件上完全一樣
上面巴打話$8xx有交易
不過$2000左右我個人推薦MX5502,腦場$2000頭有找
因為你行lan的話tri-band相對冇咁重要
MX5502行AX5400又支援160Hz而且又係新CPU
最重要個size細隻好多
應該無咩野都係果個系列都出到熟晒, 我係一出MX4200就.
一直都無問題.
E8450行easy mesh
可以夾到E7350,E8450
無錯,ac dual band 都賣左咁耐都大把人用,又無鑊氣,加上ax 三頻兩款呢一年又大賣,出隻mini 版dual band 其實都合理,唔會有大問題
但個價都幾唔吸引 對位落返牙石 ax3000 ~ 1000 先差唔多
但追post 有啲Ching 話佢隻easy mesh 唔好用?有冇理解錯?
唔該ching
想問下大家DNS 係用邊一個?
用緊1.1.1.1 但好似平時上網都要load好耐咁

利申用緊MX4200, 行到500Mbps
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞