Router路由器 集中討論區(46) 為已為人 中共牌子勿選購

1001 回覆
19 Like 4 Dislike
咁我直接跟
裝好咗mx4200之後發現房收唔到
單隻買而家邊度最平?
應該都係黃金最平
早兩日行過好似做緊1250
早知一開始買兩隻算

想請問下
我屋企兩房如上圖
用mesh WiFi咁擺好唔好
定係用一隻勁少少既router放廳就夠
有咩型號推介
我見black Friday rbk752 us$275好似幾抵
13換返高通了
訊號既野參考下就好,實際用無影響就ok
唔該哂巴打
但我用13係屋企某個位收都收唔到
幾時先批 6e 出成年重未批 咩都慢過人
會唔會話邊度一嚟買兩隻平啲
兩隻mx4200係咪即係mx8400
但係如果我屋企有兩個port位for 兩條1000MB
咁樣其實洗唔洗MESH
我本身諗住MESH咗佢唔洗出到廳又要轉WIFI咁
本身隻R7000夠用
但死死地想換咗佢
美森 MR9600 減價中不過變相係水貨冇保
定係換行貨 MX4200 預將來搬可以 tri-band 行mesh
搬屋轉左1000m上網想買隻新router
要穿一幅主力牆
本身舊router係ac58u
如果budget係1000左右就揀返#1推薦果d就冇死?

另外想求wifi 手指推介
ching 幾呎,..MX4200 個range 已經好廣
2條1Gbps 做唔到dual wan mesh 架喎
都你黃金格下價既姐
本身r7000 夠用咪換隻mx4200 玩住先
我純粹諗住mesh咗佢唔洗分咁多個ssid
唔洗行出廳再手動轉第二個wifi咁用

不過其實應該喺廳都唔會收唔到房嘅wifi
咁係咪就咁加多隻mx4200喺房算
遲啲廳router壞先再買返linksys 再諗mesh唔mesh
就算有 dual wan router 都係得 load balance / fail safe 唔係咁易做到 link aggregation
換咗 MX10600,部 Mac mini 係正 router 隔離都成日 connect ac Wi-Fi 剩係見過一兩次係連 ax
係咪應該分開晒嗰3個 SSID佢
用緊R7000幾年

但依家每日都間唔中會斷線
而且房WIFI 一直都收得好差
唔知係上網公司問題 定係部機係時候88
最好分開 連死5GHz1
Wan aggregation 好似得ax86u 做到
但如果係兩邊唔同port 分開兩隻各自wan 入然後做mesh 就無一個牌子做到
大部份人用唔到 wan aggregation 仲要isp support
香港好似未有一間開咗
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞