Router路由器 集中討論區(46) 為已為人 中共牌子勿選購

1001 回覆
19 Like 4 Dislike
巴打嘅情況同我一樣airport extreme真係太襟用同穩定,重要我有兩隻用線駁埋一齊可以好似mesh咁用,真係冇太大誘因去馬….因為正常上網d server未必用得盡1000mb/s, 而家500mb/s好似都好夠用
睇完 review 走咗去買 MX5300
MX4200有咩唔好?
租緊一隻ea9350 十二月要還 budget under 1500 睇中e9450同mx 4200 有冇其他推介?
咁平
你有咁多筆直可以直上6E 喎 反正你預到咁鬆都係預買high end 野
兩隻wifi 6e 又好似out 左佢筆直喎 Linksys MX8502 都要成USD900 一對
係香港買隻AX1800 router 咪一樣HKD1000 有找

本身用netgear r7000 ,屋企700呎左右,筆直2k想upgrade有咩選擇
我見上網有比較過velop mx4200 同 orbi 752
一去到satellite, orbi速度會快好多 因為有條5ghz channel designated做mesh既通訊
巴打點睇?
兩隻都係AX4200三頻, 都係2.4GHz+5GHz1 2t2r / 5GHz2 4t4r, 都係一樣用5GHz2 獨立做backhaul 分機實際速度唔會有太大分別,唔會因為佢講明係所謂dedicated backhaul 而會快啲。。。
標準答案: MX8400(MX4200*2)
分機邊有可能咁慢。。。ac2200 tri-band 分機都唔會咁慢啦,更何況ax4200 tri-band
睇咗幾份 review。基本上 rbk752 同 mx4200*2 上下差最多100mbps 左右 主要決定因素做邊面打手

用過LINKSYS AC6600同用緊垃雞RBK752
可以同你講, 有線/無線BACKHAUL都係LINKSYS贏

唔再解釋, 唔信可以買垃雞
用緊RBK43之前仲屎忽肯買咗隻voice
好想upgrade上AX4200
但又未壞
想問下
如果屋企細冇需要行雙router
係咪揀番雙頻AX router會抵玩好多?
EG: E9450 / RAX50 / MR9600 呢類
想請問ASUS AX82U同 TUF 5400除咗多兩條天線之外有冇分別?

如果行Nas link agg 再加PS4 Mac 行lan 同十幾個HomeKit Wi-Fi device 其實係咪冇乜分別?
未越就唔洗換住啦,除非你多裝置到隻orbi 頂唔順
或者單隻MX4200 都ok
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞