Router路由器 集中討論區(46) 為已為人 中共牌子勿選購

1001 回覆
19 Like 4 Dislike
本身/諗住用邊隻VPN
Proton
Netgear 不了 5隻得 linksys 係值得諗
但vpn linksys冇乜 function
手機都唔得
如果有lan連mesh 5k內邊隻最好 700呎度
多謝師兄詳細解釋

唔係cax30係 modem+router 嚟 香港唔啱用
買返隻淨 router 啦
reset過router未?
都係果d
alien / mx4200 / orbi
明白 所以都係買返強大嘅mx8400
唔該巴打
mx4200頂個燈有冇得熄
又大又光好礙眼
好似冇 揾野痴住遮左佢
唯一差過orbi既嘢
我依家用緊R7000 + 100M寛頻, 基本上全屋都用wifi 無插線上網, 但係唔知點解switch/ apple product 要update 個firmware 個陣個router 就係咁斷線, 用desktop download 幾10 GB 野又唔會有事... 想請教下係咪要換router 定setting 有事
唔該晒巴打
Thx 用電腦整即刻得咗
剛買了Asus TUF AX3000,
駁lan 打PS5

其實入setting 開佢内置gaming feature 實則有無幫助 ? 開Nat port forward 係主要連game 有問題才用?

想問wifi 5G方面係咪開左160HZ 會快啲但訊號弱左?

Thanks,諗緊點設置可以發揮最大功能
如果新買好似買wi-fi6好啲喎
啱啱發現自己個plan原來得50mbs
所以新舊都唔太重要
單純想安裝隻VPN router
二千零蚊 一對mesh 有咩推薦?
純粹裝vpn 咁ac86u / Synology rt2600ac 是但揀一隻,唔好揀叻雞
MX8400
NETGEAR Orbi RBK752 ok嗎?見佢二千幾蚊一對,smallnetbuilder話同ASUS XT8差唔多
用緊level one wgr-6012
有線200M

琴日我老豆手多
熄左隻model 同router

然後就用唔到個wifi了

㩒極都reset唔到隻router
入唔到192.168.1.1
ASUS XT8 英國amazon買4千蚊,平香港千幾蚊
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞