Router路由器 集中討論區(46) 為已為人 中共牌子勿選購

1001 回覆
19 Like 4 Dislike
係咪有條天線係壞的
揾唔到官方嘅文件
只係有人話試到係有
但係唔係要硬件支援㗎咩
如果係fw 整得到 唔係幾明點解咁多都冇
唔識分係咪壞,但少左果條即刻快返晒..
試下淨係果條會唔會一樣快囉
不過依家正常建議唔好手多搞
咁唔搞佢啦唔該晒
faroll ax55 599
屋企1000M
是咪夠用?
睇開話斷既通常係2.4GHz. 如果係3頻連5GHz 係咪唔會斷
asus得最貴果隻先有3頻
仲要aimesh係行easymesh
而easymesh又係垃圾黎
依個就係asus mesh成日比人投訴既原因
如果屋企唔大 純粹穿下牆 aimesh應該都ok嘅
aimesh渣多數係啲唔係mesh嘅dual band model姐zen wifi呢啲專門設計for mesh甚至你用返tri band model行aimesh嘅都無咩問題 不過呢條line性價比極低咁解姐行返wired backhaul其實應該已經好好多
kvr協議係roaming一種方案 都唔一定有先可以seamless roaming嘅廠家可以用返自己嘅rules 事關市面大部分mesh機其實都唔支持switch node最緊要嘅r協議
想請教一下,router 用緊 linksys mx4200 , pc接收用intel ax200, 兩者相隔大概四至五米中間冇障礙物,download 速度可以去到50MB/s,但唔知點解upload 速度只有3-10MB/s,有冇人知點解?
Aimesh 2.0 好似話係support k同v
想買AX3000 因為見佢特價1000買到
但見佢標榜電競router 但我只係打下ps5
多數都係睇下Netflix 上下網
另外睇左mr7350 同AX3000 差200
果200應唔應該比
利申 對router完全唔識 唔好屌咁大力
幾年前呢度個個都話買netgear
依家個個都話唔好買, 真係世界變喇
R7000 一代神router
好可惜軟件9流 越update firmware就越撚慢 越多問題
買叻雞多數都買黎刷merlin 就知個firmware 幾流啦
wifi6 依家又無左刷rom 同埋牙石依家又無乜過熱問題 所以要玩firmware 都直接買牙石啦
公屋仔,比屋企人ipad上網睇片,加自己打ps4

ac1900 vs ac2900其實係咪分別不大?
補返1000mb
睇你地方幾大
地方唔大反而MR7350 cpu 仲快啲,地方大就ax3000
係 依家減價係幾抵玩
500係咪MR7350夠
1-2m cat5e 同 cat6 都得
分別唔大穩陣啲咪買條3m 再唔係慳啲既
用買router 送嗰條 cat 5e 都夠

見佢盒面有張 "可以用 apps 設定" 既貼紙,但又寫住得個別型號可以,想問下呢款即係有無得用 apps 設定,同埋係街果陣都可以控制到隻 router 嗎,thx
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞