Router路由器 集中討論區(46) 為已為人 中共牌子勿選購

1001 回覆
19 Like 4 Dislike
巴打最後揀左80MHz 定160MHz backhaul?
同埋你電腦wifi test?
唔係啱啱換咗router都想換xt8
80MHz 呀,用mac 電腦test

由廳入房roaming 都好順暢
英國amazon直送香港一pair 先剛剛3千蚊
我都見你用xt8 之前平均速度幾多?
原來仲平D? 不過英國amazon 唔洗轉插
之前用隻Asus AC87U 係廳網部大慨320Mbps
唔錯
xt8 落80MHz 都行到呢個速度,理論數值計返等於AX4200, 姐係對比返MX8400 都應該差唔多速度
玩 UniFi
香港係咪一般80MHz最啱用?
唔該哂 咁放棄唔用orbi, 另外想問多幾條問題
MX8400 夠唔夠用, 定都係三部會好D (有張gift card有幾舊水所以想用埋佢, 但間野得MX8400無MX12600, 如果三部好d就去第二度買)
第2張圖好多既電線係全屋既線拉定哂去依一個位(紅線係CAT6), 依家得連住白色舊野果條線係會上到網, 咁係咪應該要加個switch擺係依個panel, 借用個switch去駁線落返多幾間房既插頭,令果d房都係都上到網,咁先可以駁埋落兩個satellite?
想問下你平時行黎行去Device轉node果彈會唔會短暫斷線?
會 好短一兩秒
因為你modem 同拉好去樓上既線都係同一個位,所以最簡單就主機放係呢個位白色modem 出一個lan 就入一隻MX4200 做主,另外拉上樓上既線插落主機到,咁樣就3隻會好啲,屋外一隻,屋內上下層各一。
唔該晒
即係都做唔到seamless roaming
咁睇黎都係買返真mesh算
Wifi5 tri band 同wifi 6 dual band邊個會好d
睇擺位
本身wireless 夠靚我寧願升wifi 6
想快d 就 tri band
廳入房隔兩幅牆 係唔係tri band會收得好d
Model係netgear rbk50 & rbk352
隔2幅應該收唔到
本身用緊咩?
Dlink 幾舊水貨色
喺房放個mesh satellite應該ok掛
如果依家係房都收唔到
基本上個satellite 都收唔到
如果淨係床邊/轉角收唔到就有得搞
屋企六百幾呎1000 MB光纖入屋,
入到房就收唔到佢根基嘅原裝大陸router, 隔兩埲牆,
揀wifi6 router, 定要mesh 呢?budget $1500,係咪做唔到mesh
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞