Router路由器 集中討論區(46) 為已為人 中共牌子勿選購

1001 回覆
19 Like 4 Dislike
可惜satellite 冇得插線
wireless
dl 野無問題
係bt 個時會reboot 一次. boot 完bt又好正常
一拎返來就好順手up 左個fw.
係遠少少/隔牆情況底下,點解部13收Wi-Fi差過部7
多謝!都係用Google算
人在英國,想問以下兩款router差距大唔大,只喺爭十磅邊款抵玩啲
ASUS TUF Gaming AX5400 £89.99
Linksys MR7350 £79.99
屋企大約七百尺,1000mb上網,得一條lan線喺bathroom門口對住嘅牆身,xbox series x喺lounge,pc喺bedroom 2
有無巴打用緊 Asus TUF AX3000 ? 用左一排發覺佢5G 一開始可以上到4/500mb, 用一排全部device 都得9x mb, 要 reboot 之後先正常返? 有無巴打可以指教一下係setting 問題定 hardware 問題?
R7000 成日斷線 有冇人可以教我點刷 merlin
Wired backhaul 叻雞就真係dual band 就得,叻雞tri band 鎖左5GHz2 唔比client 用,行wired backhaul 變左tri band 價錢買dual band router. 但Linksys MX4200 為例,wired backhaul 就會5GHz2 都可以放埋比client 用,唔會鎖住

置於一bt 就會自動reboot 應該好大機會係firmware 問題,叻雞firmware 真係。。。
有機會係因為唔同wifi module, apple 換過幾次wifi module 又高通又煙條,iphone 11 個時都試過係差左, 唔知13 係用咩
用google 不如用linksys 0102, 好似$1000左右已經有
你要平少少得叻雞EAX20, 不過得ax1800, 同埋佢所謂extender 有mesh 係軟件後加,穩定性就我諗仲衰過牙石aimesh 1.0
貪佢夠矮
同埋我用一個應該夠
都係6舊水啫
計cpu 速度mr7350 qcm 4core 快過tuf ax5400 bcm tri-core, 計範圍就相反。但睇你放bathroom 門口都係正屋中間其實都有機會兩隻都收得晒全屋
咁矮黎講google 的確贏,價錢就大家都單件$600左右,但google 有行貨?!
應該無,除非經pccw
追返之前啲post 有巴打教

不過用得r7000 都起碼3年以上,準備定換新好過
Ok咁啫係一係EAX80 一係就唔駛唸
Thx 巴打
想問下有冇人試過用asus Router連Android USB share network當wan用,用緊部AC58U試過兩部電話都唔work,detect到部機型號但係detect唔到network
有冇話要邊個android version先work試過電話駁電腦本身share冇問題
我本身用開一隻asus ac68u
黎緊屋企可以有兩條1000MB
諗住加多隻華碩ax3000喺房 mesh咗佢

岩岩拉線師傅話華碩麻麻地
推介Linksys MX4050 一開二直接mesh好過

如果加多隻華碩 同 直接買過對Linksys
二揀一大家會點揀
睇咗啲資料 原來mx4200>mx4050
同埋都唔係一次過兩隻

不過都想知大家點睇
冇記錯要入返router set野,之前幫人搞過,佢官網好似有步驟
入咗router set咗做android phone,都係冇wan嘅option
屋企長方型700幾"

而家用緊隻無天線既舊式AC Router, 800M 上網速度
主要係書房同客廳用PC/電話,基本上算WIFI唔插LAN
想問咁樣tuf ax3000/5400夠唔夠用? 定唔使用到mesh? (因為無打算買2隻)
另外見到zen wifi XT8 uk amazon都特價緊有無需要用到呢個level?
兩機mesh 黎講咁當然MX4200*2 好過AX3000 + AC68u 啦
tri band >>>> dual band, 牙石mesh tri band 要上xt8
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞