Router路由器 集中討論區(46) 為已為人 中共牌子勿選購

1001 回覆
19 Like 4 Dislike
再查係有既 網上爬 某啲 modem 係有開 但係實際體驗唔知係點
本身用緊AC68U,啱啱轉左AX86S,其實AX86S同AX86U用落有冇分別?

正常情況下係 feel 唔到既但俾我揀就 ax68u/ax3000/ax86u 86s 比68U 定位更奇怪
eero點睇?
不過成日都冇貨
想問下mesh可唔可以係
router 一條線去satellite 1 ,另外一條線去satellite 2
定一定要daisy chain ?
邊度有USD275?
我剩係見到USD329
星期五係英森落單ASUS XT8 今日DHL就已送到
你邊一邊係modem 入?呎數幾大?
中間個x係想放main
左邊係諗住放satellite
470尺到🙏🏻
一隻MX4200 都夠啦
個價好吸引
但係隻orbi 未壞 冇籍口換
想問下
如果用eero (3隻裝)
每隻eero得2個port(wan同lan佢話識自動分辨)
如果我廳放modem連一隻eero,房1同房2再各放一隻eero
我有兩條線分別由廳去房1房2,所以我用到star topology
,我係咪應該買隻switch ?

插法1
modem—switch—eero1,eero2,eero3 咁就搞掂?
定係switch要經左一隻router先?
即係 插法2
modem—eero1—switch—eero2,eero3 咁樣?
插法2先得
上Carousell 放左佢
2lan port 一個廳一個房
Router應該點set
問咗黃金ching
原來一隻modem兩個port頭係mesh唔到
我應該要買dual wan再分
同一隻Modem分兩條線去廳同房
頭位喺廳

我咁嘅情況係咪只可以dual wan放廳
將modem兩條線插咩落dual wan router
再分返一條落房port位 插另一隻router mesh咗佢

如果房想用好啲嘅wifi 係咪要直接買多隻router
用唔返隻ac68u
唔該晒
唔該巴打
想問埋再upgrade係邊隻
係 廳行dual wan router 然後利用返入房lan 駁多隻
Dual wan 建議起碼牙石AX86u/AX88u 再加返你隻ac68u 做分機,或者你想既可以換隻平既ax router 做分機
Eero 得森林先有…香港好似冇行代理
睇spec 基本等於MX4200
MX4200 再upgrade 就係MX5300
用緊ac-58u (hkbn 100MB)
搬左屋之後房間收得好差 請問轉ac-86U會有幫助?
感謝
美國撚想問下 Orbi RBK753S 好唔好
有爬過下文, Google過下d資料但有小小亂
依家屋企係有兩層, 用緊ISP比既wifi 6 router, 覺得得佢一部野然後support咁多device好似唔係幾夠做, 所以睇緊RBK753S, 因為佢減緊價做緊$350usd https://www.costco.com/netgear---orbi-rbk753s-ax4200-wifi-6-mesh-system%2c-one-year-advanced-cyber-security-included.product.100533367.html
(如果有其他推介都可以提出架, 唔該哂 我同老婆都wfh, 都幾多smart home devices)

本身ISP黎左拉線, 係屋外有舊野駁條光纖上二樓laundry room 既electrical/network panel, 之後有條線就駁返出二樓個loft黎插依家個router
個panel係咁既樣:

如果用Orbi RBK753S, 係咪就咁將個router 換走本身果個, 然後果兩個 satellite有冇推薦應該擺邊? 諗緊一個放great room, 一個可能放近正門
果兩個satelitte係唔係插唔插線都得? 如果要插線既話就買多個switch去駁返去eternet cable去d房, 再係房到插satellite?
萬分感激
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞