MPF強積金掃盲/ 表現討論 (2)

1001 回覆
67 Like 3 Dislike
無錯,隔離早十年已有人討論
要炒就揾可以daytrade 嘅最重要
得幾間可以
想係宏利轉返走D美股MPF 唔想食咁貴手續費
但一次過轉走曬又做唔到平均成本效果
係咪要一個月轉幾千咁慢慢轉幾年
你呢個case根本唔應該用平均成本法囉,係睇岩市一次過轉晒
根本應該趁長期跌市先轉,新個邊park保守,睇岩升市再轉
你指宏利轉走去新果邊保守先
之後慢慢等跌市入美帝?
係等熊市先轉去新MPF保守,再等升返買美帝
熊市我D美帝咪跟住跌到仆街
所以咪就係趁熊市先轉走囉,因為轉MPF要等兩三個禮拜,你無理由升市轉白白無左幾個禮拜咁on9
再唔係你可以跌市時係宏利轉左去保守/利息基金先 (邊個回報高揀邊個),然後再係新MPF個邊入紙轉去保守
啱啱轉mpf公司將所有資產轉晒美股基金
半自由行最快都要2個半星期, 呢個速度已經係最快速,用郵寄交form嘅自己加多2-3日

宏利都做到即日成交,但係要兩日後先見數
如果見9月日本mpf好勁
10月就轉左去日本mpf
咁基本上係接近0回報 差d既會變負數

恆指10月都有4-5%+
美國5-6%+

我拎永盲行業嚟做比較
AASTOCKS 全年增長係10.89%
Mpfier全年增長係15.8%
點解咁大分別嘅?
上面係30/9,下面係29/10
15.8 又係熱門果幾間裡面環球股票類表現垃圾果間

都唔好拎病貓宏利,連bct 都好過佢
永明真係好撚不堪, 唔好忘記宏利貴得黎都仲叫有少少管理費回贈比舊客, 永明, 食屎啦
唉!我間公司要用永盲
依家考慮緊繼續行業定將來6美4支港咋
屌!我以為個app計法唔同
1年累計有26.53%,有閪咁多
6美4支港咪即係佢將會出果隻基金囉
原來真係有人揀呢隻痴線配搭組合....
服左大家了
因為兩隻垃圾,都唔知揀邊隻好
10月 hsbc 自選美國好垃圾
如果睇返9月, 10月綜合
分別係支銀-->病貓---> 宏利
因為上個月病貓個價係跌得特別少,所以今日個佢升得少下睇返佢都仲係好過宏利。不過今個月病貓都改進LU....自選美股成為歷史了

btw... 今個月AIA 美洲基金追蹤SPY個表現終於差少少,冇之前追得咁貼了,今個月SP500做到係7.01%,佢就跑出6.79%呢個數

而萬全隻成長股美股就回勇,繼續追落後,仲有2個月,應該本年表現會較為以前遜色少少

而宏利隻退休派息基金,一如預期,繼續係以金派息咁派返比個客,相當不理想
等到1月底
睇下hsbc個表現係點
都係垃圾就轉走晒佢
有冇做半自由行呀
把握本年度最後機會

想買純sp500有aia美洲
想買富時北美指數有支銀同病貓
想買sp500+qqq有bct將出嘅美股基金(警告: 未知配搭分佈, 需要時間去驗證)

何必辛苦自己呢
比我就望埋bct個表現先轉
今年智選同自選分別唔大。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞