MPF強積金掃盲/ 表現討論 (2)

1001 回覆
67 Like 3 Dislike
永明AGENT 日日打J 講佢果隻明星港股,以前就係買首域增長香港基金
係幾年前轉左所謂「多元模式」後,就得返一半多少少就買呢隻,當大家係度笑緊病貓中港股票有10% 係買緊盈富,佢自己都有11%係買緊FTSE 追蹤香港指數。加埋港股呢幾年廢到不堪,所以用永明係絕對絕對冇著數,我對佢地市佔可以升真係好唔明班人屎忽諗緊D咩野
係美股50%同港股50%既基金?
未知,但永盲另外2個冇人用既PLAN 同類基金就係6美4港咁分佈
彩虹計劃呢隻我都唔知佢會唔會放出黎,正常獲得審批後3個月左右就會上市
咁應該差唔多出場喇喎
上次去Shitty bank開戶口,個保險經紀都話自己用永明,平均投資法,港股最強!
聽完之後,就知佢做唔到我生意
零和遊戲
Hsbc如果改mpf instructions 其實會唔會收手續費?唔知點解改完好似少咗錢但又驚可能自己記錯
美股係咁上下,坐返年先
永明邊隻基金大市升跌都唔多郁?想hold 住睇定d 先
保守基金
公司準備轉BCT 有咩好介紹?
一係世界股票,一係美國股票
呢間主動式基金表現一般般,都係揀返D 被動式簡單既基金
病貓歐洲追踪指數入唔入得過?暫時佔左portfolio 40%
如果得2間揀...咁即係富達啦
但真係2個個回報都係好中下水平
隻隻都負數 都唔知點玩好
4. 做整合必須靠AGENT?
其實而家好多公司都可以自己填表再寄過去開戶口,不過有好多巴打反映會幾個星期後彈回頭話簽名不正確等等問題,所以搵agent或者銀行專員搞就免左呢方面麻煩,但絕對唔好信agent話會幫你睇撚住你個FUND,記住,錢係自己的,投資係要靠自己打理

想做整合 有冇得用app?唔想同人傾計
我見匯豐有app整但好似要填好多form
滙豐有得用apps, 影身分證,拍照核對身份,之後填要轉過嚟既mpf資料,完成。但我上次整就話我簽名不乎,彈番轉頭

要預約強積金專員…
有張form係用身分證副本加簽名
即係改簽名,其他受托人見到呢張form就冇得玩嘢話簽名唔岩
所以轉親MPF 都會簽呢張嘢

因為以前啲撚樣 成日用簽名嚟彈form
你差一點又話對唔到 彎斜度唔同又話唔啱
同埋十鳩幾年前簽邊個名都唔記得啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞