MPF強積金掃盲/ 表現討論 (2)

1001 回覆
67 Like 3 Dislike
冇錯,個名越改越柒,又難讀又難記
頂佢本身以為智優越 都好似正常食下字
但點知屌你智優逸
打仗mpf洗唔洗轉做保守
請問樓主支銀保誠有邊隻進取啲嘅基金推介?
股票類基金已經係進取
你應該問自己想投資係咩市場? 地域分佈係想點做
支銀有美/ 日 / 港/ 支/ 環球....如果手動撚算係一個幾全面去玩
長期投資,你揀啱個好指數,跌市堅持先係考驗黎

我講過好多次,驚既真係想調倉,有個懶人參考指標比你
https://www.paceretfs.com/products/ptlc
https://www.paceretfs.com/media/trendpilot_tracker.pdf

睇唔明先再問

每逢大跌都會見到有人驚到低拋,我地就等數據話你聽你D美股MPF 而家咩情況

如果係21年12月1 號你用10,000蚊
買SPY
今日你得返9,744.96 (跌咗2.55%)

買AIA 美洲
今日你得返9,734.85 (跌咗2.651%)

買HSBC 北美追蹤
今日你得返9,683.68 (跌咗3.139%)

買永盲行業A
今日你得返9,683.68 (跌咗3.163%)

買BCT美國股票
今日你得返9,501.02 (跌咗4.99%)

買宏利北美
今日你得返9,135.82 (跌咗8.642%)

買QQQ
今日你得返9,093 (跌咗9.065%)

你要知道你MPF 係玩緊月供制,你1 月頭既供款,的確係損手左10%
但你如果個戶口已經係長年堅持定投住,今次個跌市對你個影響其實唔係你接收外間資訊黎得咁大,
新公司係信安, 點簡好
1月頭睇+ 74000 ,啱啱睇得番+33000

利申: 100% 宏利北美
再過多半個月會唔會變埋負數
要唔要轉一轉其他先?
做左5年野 mpf個本蝕緊8%
呢個都幾肯定係你揀基金有問題先會玩左5年都豬錢
話說今日邪惡的FACEBOOK 彈D投資廣告出黎
Sell宏利「智晰投資服務」去買基金,特色係有兩種收費方式

我屌呀,一睇個收費表,貴撚到閪係度呃水魚,完完全全違反曬千禧年後各大基金公司降低費收呢個風潮,我地一齊睇下收費有幾智障

按宏利所講,左手邊係適用「買入及持有」的投資者
右手邊係適用經常會按市場情況調倉人士

首先睇右手邊,你要有1000萬資產以上,你個管理費都仲係輸比買追蹤指數MPF基金既人成倍。點解呢? 因為呢個數只係宏利抽既水,你買入既基金仲有管理費,會係基金單位扣除,即係雙重收費強姦緊你個資產,按佢個表係0.8%-2% 另加一般基金1.5%管理費,即係每年回報要減2.3%-3.5%

左手邊就仲更加打劫,供款就要抽認購費,轉基金又抽水,提取又要抽水,咁既收費同共狗講共同富裕真係冇分別,共了你的產富咗保險公司的荷包。

睇完呢個收費表,我真係覺得香港真係一個搵笨柒既好市場,包裝到有人同你睇住D錢,說服你係值得比呢個極高管理費。一方面大家係度屌柒強積金收費貴,但繼續有ON9去買呢D垃圾

低成本被動式基金,分散投資標的,穿越牛熊堅持投資計劃。先係最有效累積財富,而唔撚係JOIN 堆呢D濕尻垃圾投資服務,撚有服務可言,無時無刻都係共緊你產
唔好郁啦,而家市況波動,唔多適合作一筆過轉移資產
仲貴過一般客去銀行買基金
但呢兩個計劃應該唔係MPF?
NO...不是MPF,但係收費上係一個好既對比,
希望改變大家對MPF 一味負面收費貴既睇法,真正既打劫就係呢D「保險公司」,識得包裝真係呃撚到好多人
其實識得運用自己個MPF戶口,都可以好容易咁建立到投資組合
你要留意既係...有機會佢自動將你由供款戶口轉到去個人戶口果時
你冇落投資指示,會由你北美基金自動轉到去DIS預設投資,所以我建議你打去問下要唔要比指示果邊
話左我轉走美股係岩
我地呢度傳統係要貼倉分享喜悅的
就係聽左你9up 無轉到 轉左一半
回調少少之嘛
又唔係睇一兩個月
無左4雞 應該本金轉曬保守
供就買入就最fit
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞