MPF強積金掃盲/ 表現討論 (2)

1001 回覆
67 Like 3 Dislike
我想問下
我有2個account
1. 個人賬戶(HSBC)
2.供款賬戶(富達)

我見富達好似都係HSBC ?
我有冇得 or 使唔使再轉去HSBC ?
Thx
想問,
而家永明
想轉hsbc
但人在英國
點搞?
準備整合所有mpf,暫時睇好似最多人揀hsbc、宏利同bct
樓主有野想問 日本同歐洲比邊個會好d
用APP搞,不過都幾肯定會比永明間仆街用簽名唔啱黎彈走你
我係唔會用任何主動式基金既公司的....與求神拜佛個基金經理唔好做錯決定,同賭冇咩分別
即係而家情況是除左北美 歐洲同日本都係無分別
正常所有文件填咩基金都係你自己填,佢唔可以同佢轉,亦唔可以中途私自同你轉基金的
黎緊想整合d mpf,信安 800 美國股票 係咪屬於主動,大家推唔推薦,主要係因為fd做呢間,所以射俾佢整合。見樓上話呢隻好似都跟得貼美股,但資訊唔太透明。
表現算貼,但你今年輸緊管理費比其他基金
我解釋過同一基金不同管理費差0.2%就係=每10年輸5%成績

市場上有更好既其他選擇
今日check 番, 轉前balance 賺萬8蚊,今日4萬1
女友轉公司得永明
諗住叫佢擺100%核心累積 再每年自由行去北美
北美MPF呢幾日跌緊,值得strong hold嗎?

以前中國股票同恆指調過來,叫做好番少少,但係而家係咪唔應該再郁?
咩叫左一巴右一巴呀?
就黎見紅 升跌跌 升跌跌
2022 年平均有無邊隻高風險係正數 我見好多見紅
明白,佢已經係最好果兩隻,仲想點🤦🏾‍♂️
點解我公司要用永明
全港有1/10既人陪緊你,包括我自己公司...

迫住忍受佢極高管理費,差劣表現
唯有一年一次半自由遊行,救返自己果份供款先
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞