MPF強積金掃盲/ 表現討論 (2)

1001 回覆
67 Like 3 Dislike
留意表現,宏利北美跌幅呢期比純SPY 係高好多
嗱....首先呢個係適合懶人月供既方法
你如果夠定力,又堅持既可以直接用證券行買VOO

如果你唔想煩,用港紙黎講,的確係最簡單,相對低成本(免認購費,相對一般零售基金黎講低管理費) 入到手買基金既方法

HSBC北美追蹤係用FTSE富時北美指數,睇表現差過VOO少少,但長遠係OK,我自己都有供緊,當你幾年後儲到一舊錢,再一炮過轉去證券行又得,原意係你每月份糧儲下錢,5 年10年幫到你結婚洗費

痴線過左4日先顯示轉到
咁就冇左幾千蚊
顯示轉到係會遲的
我建議你睇返交易個價格位置,對比返基金呢幾個價格
你就知佢邊日同你做交易,你睇下佢係咪用星期一個價位同你trade先啦
一早講過低成本係好重要,
0.2%管理費差別,同一基金10年就會差5%
20年就會差1X%

所以我一直唔明大家點解咁鐘意用貴管理費既MPF 公司
睇到買入價了
原來佢星期2就幫我買到
16-17號既顯示係假的
岩岩改 100%美股基金 轉做100%港股基金
咁即係永盲係做唔到即日計價交易啦
垃撚圾公司

麻煩你再睇一次你用永明轉既2個基金,佢真係唔係用星期一個交易價錢?
根據積金局個比較服務平台,你星期日落order,應該係用星期一基金個價價嫁啵
咁你會明白點解富途牛牛會咁受歡迎,近乎年輕一代個個都用佢啦
個個都識得擁抱方便同低成本既美股投資
不過呢.....太方便好容易受市場影響做錯決定
星期日落ORDER唔係我, 我星期一晚落的
BCT應該點分好資金好
本身係40 %中港股60 %全球股
而家蝕到入肉
有冇link?
想轉恒生,網上轉,
但仆街永明同宏利話簽名唔啱
巴打最後點算?
點垃圾呀屌你老母,
宏利定永明呀?
搵隻跑贏HSBC 北美黎睇吓?
又係簽名....
都講過好多次對家係好仆街會用盡一切方法阻止你轉走

落去搵專員帶埋身份證去更新簽名
你個比例40%支港股/ 60全球股
咪即係計返平均有一半係放左係港股同支那股身上....
現今大部份受歡迎ETF支港股比例都唔應該多過10%
你要好好執過個組合
1. 想問樓豬, 我想揀隻MPF係跟得SPY/ QQQ最足, 而管理費最低
應該揀BCT美國股票基金 or HSBC 北美?
2. 整合左之後, 而家供緊既plan係咪都可以轉去CT美國股票基金 or HSBC 北美
直接落去銀行叫佢攞比你簽 有啲濕鳩要certified true copy
星期一晚落咪用星期二收市價?
all in 美
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞