MPF強積金掃盲/ 表現討論 (2)

1001 回覆
67 Like 3 Dislike
公司係永明可以點揀好 港股跌到 追post見到又話美股嗰隻係一半美一半港 咁未姐係冇用囉
半自由行轉走
有能力都唔撚想做的士啦下話
以我所知支銀要份單落司機名,年紀大少少就唔受~
不過都係輸緊
咦....回錯POST... SORRY
剛剛BCT fb度覆左我
Thank you 自己嗰part 會轉 但公司嗰part轉唔走
用開永明 今年點部署好
70%行業
30%核心
咁樣有無問題
又唔想全部壓係美國 想做少少分散
想知係邊間

睇完永盲行業買緊咩我就覺得好撚濕鳩,真係迫住食屎
而核心累積係股債6/4比,相對上債係偏高,40歲以上揀核心累積係OK, 但再後生D 我真係建議100%全股票
只可以一年一次半自由行
每個年度,即2022年一次,2023年一次
可以將自己部份供款轉走到心儀其他公司
僱主部份必須留低拎黎對沖長期服務金

不過AIA美洲基金好野黎喎,數據差係因為佢以前搭左南美股票
但最近半年佢轉左只買美國後,表現係最貼標普500
僱主部份必須留低拎黎對沖長期服務金
我驚到時美股大跌姐
所以保守啲買埋 核心去balance
咁點解唔直接100%ALL-In 核心累積基金?
想問下AIA嘅朋友 今年諗住點部署 原本all in 美洲基金
今年會唔會分散下 我見大中華好似唔錯
你老母永明個網,你間陷家剷公司連準時update 基金個價係網頁都做唔到

今日間間都係顯示緊10號星期一個價,你就仲係停係上星期五
上星期你已經遲過1日,今日又遲update, 阻撚住我做比較工作
黎緊加息 應該轉港股?
美國加息香港都要局跟啦
我一半永明 行業 唔知轉唔轉返HK 好
富蘭克林強隻積金美國機會基金竟然買RIVN上到top 10,咩料
有無邊隻係跟得足D S&P500
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞