MPF強積金掃盲/ 表現討論 (2)

1001 回覆
67 Like 3 Dislike
仲有大把公司都用緊既AIA
咁你地係買咩?我只係擺哂核心累積再半年轉一次去hsbc 北美
其實管理費都明豪比佢賺,點解佢唔整個track北美指數基金,有既話大把人會keep筆錢喺佢度,唔洗轉轉轉
AIA有只買SPY 既美洲基金,爽YY的選擇

永明我都係只放核心累積,每年10月11月左右就搬家走人
如果整左個被動式基金出黎,個表現屌打其他同公司垃圾基金,咁佢仲點收到1.8%+以上管理費
而家佢躺平賺錢都可以上到市佔第3,有咩好得過咁
Ching 點睇永明個行業基金,我見都係買美股大隻股,不過手續費真係好L貴

持倉奇奇怪怪,所謂多元模式就係將1/4 買垃圾施羅德國際股票,其餘3/4就由個以為自己好撚把炮既基金經理係度揀ETF去買,叫行業基金就特登買D行業類既ETF,點知出黎個結果就係跌就跌得多過人,升又升唔撚足,管理費就位位年年1.8%

4隻字: 不知所謂
如果永明係咪買核心好d?
公司都係用垃圾永明
頂唔順
Manulife > Aia > 永盲 》 支那
其實國際股票梗係唔撚合格
管理費係1.97%.....即係每年賺少1.97%或者輸凸1.97%
以環球股票黎講,ACWI ETF 十年年化係每年大概12%
你呢隻垃圾中垃圾得9.77%,明顯係受極高管理費拖累
我代永明多謝你一直揀佢比錢佢賺

至於美國及香港股票,只係一個簡單買60%SPY+ 40%盈富既痴線奇怪組合,一個成熟市場搭一個墮落中+溝左大量支那企業既「港股」
唔差既,美股牛左咁多年,不過港股同你對沖返8成咁解
宏利冇被動式基金,同埋管理費都近乎係打劫級別,我係絕對唔會用佢
兩舊都係屎

14. 點解有D公司AGENT 咁積極咁叫人整合MPF ?
說明左管理費當中保薦人費用既分佈,羊毛是出在羊身上的
https://lih.kg/hfibaT

想請教,點解會有間叫卓譽嘅公司咁積極叫人交個mpf戶口比佢地睇?

係咪同上面同一個原因?
Lam保薦人費用?
我自己係100核心累積
卓譽係永明

你有冇去書局睇過D由保險佬寫既行銷書
佢地係咁講的,由整合強積金中你會知道客人個收入同了解到佢地行業財政,方便佢地進行交叉銷售工作,例如年紀大既會sell佢地年金plan, 有咩方便得過係同你整合老強戶口可以睇你收入
分分鐘佢地推介某隻基金,都係因為嗰隻基金管理費高啲
依加個人戶口 all in 北美 係咪唔差?
睇長線
歐洲蝕到仆街喎
點解唔擺北美?
永明呢間垃圾那來有北美股票,得隻四不象怪物「行業」股票
可唔可以問下咩係每年自由行?
終於見紅 日日咁跌
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞