MPF強積金掃盲/ 表現討論 (2)

1001 回覆
67 Like 3 Dislike
頭post唔係有講咩?
請問呢張form係咩名?
類似恒生個張HA92個類
我搵agent搞 佢哋正常都比埋呢張野
可能間間公司表格格式唔同
歐洲似唔似到谷低就黎反彈 ?
唔該晒 我都搵下先
如果長遠真係睇跌,可以點做

係咪無得買反向 最多只能最保守 然後睇住佢蝕
宜家個市咁

巴打們調去邊避險?

保守唔會蝕,買反向你自己做put 咪得
其實我只係建議你怕既一半轉保守,另一半照舊唔好郁
新資金一律繼續買股票
做左兩年幾野

入面得100k …
咦...好公司喎,2年就過十萬應該你公司有額外同你供款啵
幾時先轉得返出嚟 保守都要蝕
新聞睇到做教師份公積金好撚正老逢有5%收

公積金的管理及財政事宜,均受公積金規則管制,而公積金規則只有立法機關才可加以修改。
公積金是一個獨立運作的基金,並且財政獨立。公積金的經費來源,包括來自供款人的每月供款、
政府的贈款、各項投資收益及其資産的資本增值。公積金的支出,則包括向退出供款人支付的款項、
每年付給政府的監管費(用以支付管理公積金所需的經費)、付給外間投資經理的費用,以及其他附帶
的雜項開支。倘若基金的收入及盈利不足以派發 5 %的周年保證股息,則財政司司長可下令將一筆
免息政府貸款撥給公積金,使公積金有能力宣布派發保證的股息。
Ching,

一直無變過, 可以嗎??

10%宏利MPF恒指基金
20% 核心累積基金
0% 宏利MPF日本股票基金
35% 宏利MPF北美股票基金
35% 宏利MPF國際股票基金
私人公司d公積金有冇呢5%?
臭閪港資公司得強積金
睇你做邊間姐
前公司用mpf,新公司用orso ,想問可唔可以將舊公司d mpf整合去新公司個orso ?
你個orso 有玩mpf咪開多個account
姐係唔得?
你直接問orso hotline
上年十二月轉晒做保守都每個月蝕成皮,如果進取咪蝕幾皮?
你轉左咩「保守」呀
保守近乎個價係唔郁,你咪點我喎,輸管理費輸你成皮?
原來唔係保守係stable 呢鋪真係一指錯
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞