MPF強積金掃盲/ 表現討論 (2)

1001 回覆
67 Like 3 Dislike
All in美洲
話時話你地美股MPF點解唔會講埋萬通
雖然今年表現差d
但拉番十年佢表現好似係全港最好

萬全隻富蘭克林美國機會基金啵, 提過好多次呢隻成長股類嘅基金啦啵
病貓北美追蹤唔係0.80%咩,幾時平到VOO咁呀
盲撚定閱讀有困難

講到明係強積金平台上

識字乎?
係喎 原來我先係盲撚
係0.80%先吕
大貓北美基金同智優逸北美基金好似差唔多?係咪轉晒後者好啲?
不過睇返佢份pdf,病貓北美追蹤係跟FTSE MPF North America Hedged Index
支銀簡易係跟FTSE MPF North America Index (unhedged)
所以應該會有少少分別?
如果係冇對沖嘅指數
基金係要自己做貨幣遠期去符合積金局條例, 不過其實分別可以講係睇唔出咁細
又咁講,話就話要對沖,不過因為投資北美,即係外匯風險主要係美金,又因為美金同港幣係掛鈎,所以除非無啦啦脫鈎,所以基本上 對唔對沖都無乜分別
其實揀被動式指數基金,心態上就唔好有超額回報呢樣野,
你係信個你選擇既市場,同埋指數選股個方法
好似S&P500基本要求
按2021年6月新要求
加到要市值達131億美金市值以上公司
另外流動性要有50%以上流通股數係市場交易,成交量亦要大過公司市值
同埋係要連續4個季度獲利係正數

簡單D 黎講即係你揀緊係全球最成熟市場,而成份股都係有實力唔撚係妖股,當然你會係錯過左好多股票爆炸性翻倍成長既階段,同埋長期股價都係偏高咁去入市;不過對比支那港股市場,真係盲既都識揀
MPF唔跑輸大市已經偷笑,仲講咩超額回報

基本上港股跌到閪咁都仲永遠有2成幾既市每月個乖乖地咁去撐住個市
但係有近27%人揀所謂混合資產基金先大撚獲
- 呢類基金特點係管理費特貴
- 回報長期低水位
- 支港股佔比過高,往往係隻fund有30%以上(所以實際投放係垃圾港股市場既資金係勁多)

用呢類基金既朋友,點解唔轉去DIS核心累積 / 65歲後基金,呢個DIS出現真係強積金制度下最有良心既改變黎,夾撚住你班陷家剷fund佬,要提供一個見得人既回報,同埋限死收費,今年仲由上限0.95%夾到上限0.85%

最得人驚係有6.7%揀保證基金,9%揀保守基金......屌你老母你每年通漲,數字金額冇少到,但實際即係你每年輸撚緊1%-3%

點解市面話強積金不停輸錢輸錢,好大程度上係一大班盲撚+一堆無良基金做成,係個焗住要賭既遊戲,大把資訊教你行條賺錢既路,都仲係要揀呢堆垃圾基金,你話係咪犯賤,係咪扺死
樓主係唔係今日就入BCT隻新美股?
15, 16 唔知好唔好等多幾日先(見呢幾日兩隻指數跌緊)
其實今年黎講,如果唔係宏利收痴撚線咁貴管理費,佢係北美打贏左被動式指數;係歐洲基金係收完管理費都跑贏一大段路添

不過切撚記住當新聞報紙講隻fund升得最多,就咪撚手痕一大舊錢轉過去,因為報得新聞,升都已經升完咗9成
自己睇位轉啦....
我個人就今早用APP撳左制上車了
我有個friend用HSBC,仲一半港股,一半大中華,
我話你咁樣賺少差唔多30%,
佢一於好少理

不過都好過我公司啲同事,話永明幫佢賺唔少,
呢啲包拗頸嘅仆街,真係廢事理佢
講真,有幾多香港人有真係研究過收費/持倉
我當年未開始投資,都係亂9咁填,乜都包d
到開始投資,先會自己研究吓mpf係點
話就話係局賭,但始終自己錢,賭贏好過賭輸啦
屌佢老母bct 個行業計劃冇美股基金,得集成信托計劃先有
我公司上年重特登轉埋去永明. 好彩有得俾你揀轉定唔轉
死都唔轉去永明
今年我一張statement 都無收過,無面見人,放棄statement
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞