MPF強積金掃盲/ 表現討論 (2)

1001 回覆
67 Like 3 Dislike
AIA 美洲基金 - 根本就係買緊SPY
搞個自由行先
行山新果隻智優逸北美手續費平過個北美基金咁多既
用永明已係係食屎,仲要轉港股..
閣下好鐘意食大大舊屎?上年政策市見識完維尼熊條ON9 你仲想衝入個坑度....祝閣下好運
唔係新玩具黎,出左好耐
只係以前係偏被動式基金,而家正式改做跟蹤富時北美指數
(改制前個寫法係留左一定空間比基金經理,而家就純粹追蹤)
管理費呢幾年一向都係呢個數
之前就去啲人話永明好中銀轉左過去
做緊政府工文職 要等一年 一次過轉

因為嚟緊加息

好驚美股會跌
咁同隻北美有咩分別 我見10大持股都唔係好大出入
跌唔買唔通升先嚟買

升嗰時又驚摸頂

你都係買保本算啦
咁月供 呢外有舊大可以轉架la
想請問下如果用invesco, 係冇美股選擇情況下 揀邊隻最好呢
HSBC黎講,已經決定100%美股
但係咪追蹤美國指數(前自選)>北美股票基金
有冇邊年基金佬係跑羸個市
定50/50咁分配
想請較下
我依家係hsbc 100%全美股
想分番3成落a股
hsbc入面恒生中國企業指數基金係咪較好

屌你呢間咩公司黎,最好表現竟然係DIS核心累積基金.....
半自由行啦
用HSBC 強積金唔使揀佢隻北美,咁多年都唔好講跑贏,連打和都做唔到
記得係揀追蹤指數

p.s.HSBC 係中港股票/ 中國股票都係表現偏弱的
HSBC 弱項係中港股票類,報告表現都唔太理想
同埋邊度有純A股你買,你自己望下中國股票基金,大中華基金係買緊咩

要買A股請自行去買追蹤滬深300既ETF ,入面成份股就真係A股啦
見到貴州茅台同寧德時代果D先叫A股

林作又黎害人,平時都當花生咁食,你老味叫啱出黎做野既後生仔買儲蓄保,害人長期投資係一樣鎖年期低回報既工具度

我係度推介定力唔夠,每一個初出黎做野既新鮮人,去開一個特別自願性供款戶口SVC

- 同儲蓄保一樣擁有紀律性,可以設立自動扣數月供

- 擁有應急運用資金靈活性,大部份公司提供一年4次免費提款,有部份仲不限次數,但又可以避免一時衝動洗大左,因為你必須填FORM+郵寄去申請提款,要大概10日左右先拎到錢,手續麻煩就自然唔會手多弓多

- 投資多樣性,保守至極既可以宏利派息果隻基金,月派3.6厘息,或者
買DIS既基金都係一個穩健投資選擇;或者一部份放保守(當儲現金),一部份放股票基金自組投資組合,係平均風險 / 潛在回報 方面遠比儲蓄保呢類ON9 野黎得可靠。

- 退休靠5%法定老強真係唔夠,我真心建議最少你自行額外供多5%自己月薪
話時話,個e-MPF真係拖左好耐
正是 HA 得富達同呢間揀
通常轉半自由行係咪年尾好d?
冇得轉個d 係咪擺哂DIS 算?
唔該晒巴打
咁如果分3成落歐股?
會唔會建議特登係宏利開個account 供svc
買環球
thanks
積金易?應該呢一兩年就 rollout 架啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞