MPF強積金掃盲/ 表現討論 (2)

1001 回覆
67 Like 3 Dislike
跟進BCT 美國股票基金表現時間:

由23/11成立日起計高至低排名:
BCT美國:1.36%
AIA美洲: 0.573%
SPLG (即SPY): 0.545%
SPLG 50% + QQQM 50%: 0.352%
QQQM (即QQQ): 0.159%
HSBC北美追蹤 (即前自選美國): 0.027%
宏利北美: -0.356%
永盲行業A: -0.605%

由1/12月前開始計高至低排名:
AIA : 4.524%
SPLG: 4.491%
HSBC: 4.138%
BCT: 3.640%
SPLG 50%+ QQQM 50%: 3.636%
宏利: 3.610%
永盲: 2.868%
QQQM: 2.782%

*備注: 永盲行業A 本身定位係環球類別,但因為永盲係冇北美市場比客人揀,而佢市佔排全港第3,加入作為比用緊永盲既參考
60美國 40 環球,你會變左美國資產佔比80%以上
咁不如就直接買美國算

歐洲唔揀好在於宏利呢隻歐洲基金幾年前個報告寫到要換基金經理,呢點就係我對主動式基金亳無信心既考慮因素,勁既基金經理人係好容易比挖走的,尤其係呢類保險公司有自由行支那客果時就當local 客係狗,好啦而家冇曬走資單,就黎sell本地客
thank
442算唔算穩陣簡法
有諗過接買美國呀
用幾十年睇
我相信回報應該唔錯
雖然歐洲唔好 最後個兩成我都係諗到歐洲
其實FTSE MPF 北美指數你想睇過往表現
你參照返支銀北美追蹤就OK
只係而家病貓改制追蹤埋佢

同埋呢排市況波動,盡量唔好手痕不停轉倉
頭先去左HSBC搞MPF半自由行
明明約左點半都要攞飛等半粒鐘以上...
本身舊公司嗰時用HSBC
好在問左轉去HSBC係咪自動買依家個plan
因為以前揀左恆指
唔問清楚同更改新投資指示就GG
個MPF專員又唔提我
要等肯定就有walkin客啱係你前面囉

你自己上網set返未來投資指示啦
買含指=含撚
問完之後佢都有提我即刻喺嗰App度轉
唔明你點會4點前知道第二日會大升?
個市都未收市
如果你今日4點前知道聽日會大升
個市都未收,你一早直接銀行借盡再all in 大期咪得
要宣誓移唔到民的x工
「得」三間野揀?你知唔知大部分公司係無得你揀架
BTW IP 都唔使 check,講得呢三間就知你打咩工,你老世唔係公司囉
唔好講咁白啦衰鬼
公墓猿
唔滿意可以辭職嫁你
恆心指真係唔知乜事,但一樣好多人供恆指
美團呢隻妖股同騰信比重好似一樣
其實呢度都有唔少人係公務員,而且都移到民,有咩問題?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞