MPF強積金掃盲/ 表現討論 (2)

1001 回覆
67 Like 3 Dislike
新公司MPF選咗智優逸北美股票追蹤指數基金,
舊公司個MPF用施羅德強積金核心累積基金,

我見施羅德果個美股+美債佔咗~53%, 嚟緊3月底report應該蝕,
應唔應該宜家將施羅德整合入去新MPF度?
核心累積基金即係懶人DIS基金,環球組合股債
後生既略為保守,但對40歲以上黎講係穩陣組合黎
而家個市唔好亂郁,驚你郁一郁個差價又輸多D錢
有冇邊隻mpf可以投資黃金, 白銀??
20年8月轉自己果份去萬全,100%美股
依年半嚟倒蝕15%(利申唔會郁)
全部DIS,都係蝕唔少
環球經濟係咁,有升有跌係好正常既事黎
成長股係跌得特別勁的

我地又黎睇下個表,如果你係21年12月1日用$10000蚊去買
去到3日11日最新價格,你會有幾多錢剩
跌2成
不過由佢,反正有排擺
BCT動作都算幾快手,積金局批左佢隻派息基金後
今日就有上市時間表了
我地一齊睇下圖了解下佢係點玩先

指標基準係: CPI + 2% ,即係目標係追到通漲仲少少資產增值;對比宏利隻MPF 派息基金,佢叫做有個參考標準,宏利果個基金基本上係任佢講,客戶連參考基準都唔知。

管理費: 相當嘔心收1.288%,同宏利隻MPF派息基金收1.3%冇差別一樣貴

玩法: 每月派息,未到65歲就將息再投資滾存,到左65歲就派息轉到去DIS裡頭既65歲基金 。(***而唔放係近乎Keep現金既保守基金或者好似宏利咁放係有0.5%年率既利息基金***) 再由客戶設立提取指示拎錢製造月月/ 每季出糧效果

相對上係比較特別,落左去65歲基金既錢唔會即時變到輸通漲既現金水平,相反係放係可升可跌,風險標記屬第3級低至中風險/回報 (即3年標準差在2%-5%範圍水平)

呢隻野好唔好唔可以用幾個月時間去睇,真係要用10年時間去睇佢個表現係咪真係做到佢所講唔輸通漲 (即係唔撚係拎你本金黎派息) + 有一定回報

睇返香港個CPI,其實呢隻基金要做既係唔到4厘既派息,應該係扣埋管理費下都唔算難達標,一般廢老收息股如港燈都唔只派呢個數目,所以如果出黎係做唔到個聲稱表現,佢都幾廢下
如冇必要都唔好呢段時間轉大筆
而家波動真係會有機會買賣差價
Orso 受托人係aia,而投資經理係JF asset,咁係咪搵Aia orso就得
無得整合,我試過問
想問下如果想富達轉去玩宏利既北美股票基金
係咪填好依份表 跟住揀宏利寄去積金局就得架?
好人一生平安
我永明上星期日落order 由100% 保守轉去6成港股sector 4成美股 sector 。 佢會幾時幫我掃貨
僱主供果份無得轉
自己果份供每曆年可搬一次
唔係掛3個工作天都未轉到?
以前AIA第2日就幫我轉
應該冇乜意思

啲派息65歲前又係要留係MPF帳戶
65歲後就一定係withdraw 係市場上大把更好選擇
嗱.....一般強積金公司就係咁的
交易日當天下午4點前落order,就會用當日個基金價格去同你計
不過就要2個工作天後先會show到顯示你轉左出黎

不過永明呢間垃圾我記得有時係要唔止2日都未顯示條交易出黎
個短訊戶口提示結餘系仲廢,唔係個個月會收到
管理費不知廉恥咁收1.7%+以上
公司用緊宏利, 但佢好多隻個管理費都好貴
而家揀左2045基金, 0.99%
想問下其他用宏利既師兄揀咩多?
佢隻北美管理費超高
係咪無乜其他好選擇, 唯有焗揀?
正路星期一收巿價同你計,咁剩係星期二輸左千一點,尋日同今日共執番三千點,就咁計咁樣轉一轉,呢二日差不多賺左10巴仙...
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞