MPF強積金掃盲/ 表現討論 (2)

1001 回覆
67 Like 3 Dislike
上個禮拜先有隻永明mpf狗打黎sell
轉永明變on9
單係想用個app搵年初至今回報都做唔到
恥笑下先

https://www.hk01.com/財經快訊/522733/永明雷志海教強積金-水塘理論-跌市可吸平貨-財經加零一?utm_source=01webshare&utm_medium=referral
雷志海於節目中表示,自已對強積金投資有一套「水塘」投資理論。他用水塘比喻整個市場周期,大市低谷位置就是「水塘底部」,當大市回升至早前跌浪開始的位置,手上持倉便水漲船高,「若真想儲個水塘,如果恒指在底部淆多一段時間,你就更開心,因為可以吸納到到大量平貨。當你去到上升周期末的位置再回顧返,早前低位入的平貨因價格回升而有大量利潤。」

佢做訪問果日2020年9月14日恒指係24640
今日2021年11月24日11點恒指有24591
仲要有年頭高位月供入既貨

S&P500 係佢做訪問果時有3383點
尋晚收市有4690點

你老味雷志海你個水塘儲成點呀,每4日供水1次未
乾撚咗
bct隻美股基金出左啦
呢條撚樣真係要落地獄
坤晒市民d血汗錢落去幫支共撐市
佢意思應該係bct唔係每款計劃都有嗰隻新嘅美股基金
有得轉未?
app入面有得轉了
bct,有冇組合推介?
先前做飲食業,老闆開個mpf户口係行業計劃
行業計劃係冇美股基金
依家先發現一般僱員係用集成信托計劃

唔知有冇得半自由行轉去集成計劃
樓主,mpf 用緊BCT 有咩基金組合推介下呀,想債券同指數基金比例係2:8
佢講得啱嘅,不過計漏咗樣嘢
自己直接開個個人賬戶咪得
世界股票+環球債券

不過我開左個新個人戶口,all-in緊美國股票 試新野
新開左個北美股票基金,會唔會入一部分?
同埋洗唔洗加入啲恆指同大中華?
不如你答左你點解想揀港支股? 同埋投放比例先?
想個基金上有啲大中華同港股可以全面啲
3星期左右啦,把握2021年度最後機會
收到你申請,射過對家,對家賣持倉,基金交割完成後就射錢返HSBC,HSBC 收到後再同你買貨,每個步驟都要幾日
唔過10%既我唔反對~
不過比例過重會含撚的
點解仲要買大中華
買環球or北美 夠啦
all in!!!!
新出既美股基金
黎緊新供個d就放入美股
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞