MPF強積金掃盲/ 表現討論 (2)

1001 回覆
67 Like 3 Dislike
用緊HSBC
之前聽樓主建議80%自選美國股票基金
20%係中國股票 降低風險
前排轉番哂全倉自選美國股票基金
岩岩收到信話咩投資總和不等於100%
自動幫我轉左核心累積基金
想問係咪中左大伏

我打算都係聽番你建議100%自選美國股票基金
利申 岩岩出黎做野
....你搞咩會咁? 用app轉倉唔會錯嫁喎, 你表格填錯野?
核心累積都係有賺錢的, 不過少過美股幾多下
想做個小統計
有幾多人係有開多個特別自願性戶口 SVC 去投資?
有嘅正評, 冇嘅負評我
我都唔知
我用網頁轉嘅
佢仲話冇通知佢而自己轉
聽日打過去問下先
想問app喺mpfa個個?
HSBC online banking
其實點開嫁
宏利可以點玩
all in 北美?
我記得好似之前睇過可以轉黎轉去 cash同股
請問cash係邊個基金名?
因為冇肉食 同埋會同零售基金爭生意
所以冇強積金公司會當賣點咁推廣

正名叫特別自願性供款戶口, 隨時拎得走
個名間間都可能唔同,係hsbc叫靈活戶口, 宏利叫自選退休供款

比起儲蓄保,更有效可以儲到錢同財富增值
係.。。果個就係了
入門位, 月供幾百都可以
強烈建議缺乏財政紀律嘅人扑盲自己開返一個

另外唔想交稅係咪開埋個可扣稅自願供款戶口好呢?
可扣稅自願供款鎖你鎖到退休
自己供美股etf好過啦
痕生好閪煩
bct就咁新客開個特別性戶口都仲得
呢幾日我會密切監察下BCT隻美國股票基金價格變動,試下搵唔搵出佢QQQ+SPY個比例

按BCT網頁
23 Nov 基金成立日每單位價格為1.00
24 Nov 價格為1.00,單日變化係0.00%,總盈虧係0.00%

再用美股23 Nov 表現
納指100係跌: -0.48%
標普500係升: +0.16%
根據BCT 24號股價都係冇升跌,計算比例後
投放應該係大概25% QQQ加75% SPY先會做到冇升跌呢個價

不過由於強積金顯示個價係落後2日先公佈,我地要睇多幾日表現,先知大概佢個百分比係點分佈

估計:
美股24 Nov 表現
納指100係跌: +0.31%
標普500係升: +0.24%
如果按25 / 75比例投放,BCT聽日公佈25 Nov 計價應該係+0.25%左右
搞咩野25號公佈個價都仲係冇升跌
明明24號美市係2個指數都升...唔應該完全係冇變化
想問下樓主如果宏利既話點簡
仲有四十幾年要供
想聽完樓主意見
再問下保險狗朋友
睇下佢點講
其實條數有個盲點,就係佢assume 左呢個減稅嘅效果只得一年。。咁1% extra fee 自然好快食哂個回報,但你唔會得一年人工係高到要用呢樣野扣稅咁嘛

如果你年年都要靠佢扣稅就唔同講法,我用excel大約計過,如果你年年都要靠佢扣稅,咁慳左落嚟嘅稅嘅compound interest 都唔會跑輸自己出去買voo,如果以減得最多稅嚟計,起碼都35年後先開始跑輸自己出去買基金,所以係有賺嘅

希望我冇計錯,有錯請指教
當然會輸左個流動性,呢樣就冇得比啦
用緊 principal 其實好唔好
笭環球 無純美/北美 揀
真係不屌不快
2021年11月,終於收到永盲份Statement,
仆佢個街,
截至2021年6月30日,
好撚嘢!5個月前!

啲數據呃鳩人:
大中華年初至今:+9.04%
香港股份基金年初至今:+7.33%

你老母個臭閪,比5個月前嘅Statement我托柒咩!
你睇吓11月嘅數據先啦,撚樣!

不過話時話,大支華,支港今年6月有升咁多?
真係查唔返!

不過我可以答你宏利班人會點叫你揀喎, 一定叫你買一蚊都冇得減管理費嘅康健護理, 以前就會叫你揀埋支那威力不過而家應該唔撚再咁講

宏利係間除恒指外冇被動式基金提供嘅公司
你求神拜佛佢個經理生生性性唔好轉人, 如果仲有40年, 你都係得北美或者環股票呢條路可以走
係喎今年我自己都好似未收到永盲份垃圾報告, hsbc幾個月前一早就收左

2020年7月2日恒指收盤25214點
2021年6月30日恒指收28827點 (7月1淪陷恥辱日後再暴跌得返28310)

永盲份報告落後到呃撚緊幾多人
呢d年度報告應該要2個月內就要出到, 根本零難度去製作
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞