MPF強積金掃盲/ 表現討論 (2)

1001 回覆
67 Like 3 Dislike
aia美洲基金果然今個月都係好貼sp500指數表現, 非常唔錯
宏利。。。。環球,北美都咁差既
8月份既成績
宏利既美國mpf仲係第一既

風險同回報係成正比
宏利歐洲之前係跑贏成條街
9月就跌得最多
年頭開始50%宏利歐洲 + 50%宏利北美
9月好甘
係咪應該按兵不動 繼續呢個組合
轉黎做咩, 你穩守緊2021年最好回報嘅位置喎
係啫 但9月既歐洲同北美 宏利表現最差喎
所以睇下半自由行轉去另一間好唔好
all in緊宏利北美,不過見佢呢排蝕到
應該點做
短炒師
九月係得日本跑出
日本最近連跌7日
又要講一次, 市場有升有跌係好正常,市場係永冇可能單邊走,你地傻散跌果少少就話轉倉,再加埋其他人睇左留言又手痕鳩痕去轉倉,隨時損失會更大, 而家持有被動式美股嘅, 你地已經係持有最穩陣嘅資產, 安心去訓覺吧, 如果你班友真係驚嘅, 自己留意一隻叫PTLC 嘅ETF, 呢隻野會自動按規則股債轉換避險。 再講如果大家由年幾2年前轉左美股,今日個成績你都絕對贏支港股成條彌敦道,跌果5%驚閪咩
非常好選擇, 呢3個月佢表現極度緊貼sp500
9月幾乎全部都蝕錢
只有3隻日本mpf有賺錢
目測介乎 -3%~-4%
留意買緊既mpf係咪跌多或者跌少

每個market都簡單講下

歐洲
我一直欣賞既宏利係9月跌得最多
正正反映高風險,高回報
同埋低管理費係熊市既重要性
因為無論個客輸幾多
公司都係會收足管理費
客戶回報只會更加差

美國
宏利仍然係高風險,高回報既代表

hsbc既表現令人振奮
低管理費,追蹤指數但表現優於指數
拋個波比樓主研究
點解佢可以輸少過其他對手
hsbc歐洲mpf輸既幅度都係比較細

環球
平時無咩留意
略過

亞洲
9月日本mpf好搶眼
唯一既正數
可否持續就有d疑問
「日股此波已連跌7天,指數從30155點,一路下砍,今進一步摜破28000點關卡,至27822點,跌點達2426點,跌幅也逾8%」

另外,亞洲mpf 其實好多比例都係買中國/香港

香港/中國
慳返啖氣睇書好過
<<美國
宏利仍然係高風險,高回報既代表

hsbc既表現令人振奮
低管理費,追蹤指數但表現優於指數
拋個波比樓主研究
點解佢可以輸少過其他對手
hsbc歐洲mpf輸既幅度都係比較細>>

有時基金真係好難解釋,加埋自選美股佢只係「偏被動式基金」係說明書寫明留比基金經理有一定既空間,可能佢保留住一定既CASH,我都奇怪佢點解可以跌少過指數咁多
不過11月後就唔會有咁既問題,改制後直接100%複製指數

其實MPF得好少係純日本基金,而亞太基金則大部份都係ex-japan,原因大家都知吧,係1989年日經平均指數有38000點,2009年最低得7000點,32年後既今日,日經都係終於返得上30000點
因為宏利早排廣告攞晒彩
美股而家坐緊過山車,一日升一日跌咁,我股同MPF都唔會點搞佢
新供款反而可以諗下分散多少少去唔同區域
你mpf係去到65歲都唔知拎唔拎到
同你個人投資係兩回事
當然投資係voo qqq係個好選擇, 我自己都咁做緊
有時間就睇書學投資
無時間就VOO QQQ

書單:

財商類:
<<富爸爸窮爸爸>>
<<致富心態>>
<<投資最重要的事>>
<<現金流為王1&2>>
<<懶系投資法>>
<<漫步華爾街>>
<<窮查理的普通常識>>
<<習慣致富>>
<<有錢人和你想的不一樣>>

查數/估值類:
<<Little book of valuation>>
<<Security Analysis>>
<<Intelligent Investor>>
<<財報就像一本故事書/兵法書>>
<<年報解密--揭露公司價值真相>>
<<大會計師教你從財報數字看懂產業/經營本質>>
<<為甚麼現金比獲利更重要>>
<<當代財經大師的估值課>>
<<手把手教你讀財報>>

經濟類:
<<漫畫經濟學一看就懂>>
<<Mastering the market cycle>>

Business類:
<<From zero to one>>
<<巴菲特給股東的信>>

創業類:
<<Hea 富學>>
<<Hea 富生意學>>
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞